Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

Pater Patrick Lens o.p., Riet Trypsteen en Tiny & Karel Pouwels
Bieden samen deze twee weekenden aan, in februari voor genezing in verband met het moederlijke en in juni in verband met het vaderlijke
 

HOE ERVAAR IK NABIJHEID?

'Verstild ben ik en gerust: geborgen als een kind bij zijn moeder, zo ben ik, als een kind.' (Psalm 131,2)

Een ervaring die we allemaal wel zullen herkennen en soms missen. Hoe ervaar ik nabijheid in mijn leven, wat doe ik als mensen dichtbij komen? Kan ik het hebben of vlucht ik weg?

In het meest prille stadium van ons bestaan zijn we een met moeder. Daar krijgen we veiligheid of misschien ook weer niet helemaal. We voelen wat moeder voelt: pijn, onrust,… We werden gekoesterd, of niet. Er was nabijheid, soms te weinig, soms te veel, te overweldigend.

Genezing van zelfgevoel

Het bepaalt allemaal ons latere zelfgevoel, de manier waarop wij met afstand en nabijheid omgaan, onze gevoelens en emoties, eenzaamheid en de manier waarop we ons met anderen verbinden.

In het weekend van 9 tot en met 11 februari 2018 te Helvoirt staan we stil bij de genezing van verwondingen die verband houden met het moederlijke. We werken met gebed en lezing van de Bijbel en ook met inzichten en oefeningen vanuit de psychotherapie. Er is ruimte voor stilte, maar ook voor persoonlijke begeleiding en deelgroep. Wij heten u van harte welkom op het weekend Zo veilig

Van 1 tot en met 3 juni 2018 is er een vergelijkbaar weekend, maar dan voor genezing van verwondingen die verband houden met het vaderlijke. Zie hieronder ons artikeltje Jouw aardse vader.

  Pater Patrick Lens o.p.*

  Riet Trypsteen*

  Tiny en Karel Pouwels*

Datum: vrijdag 9 tot zondag 11 februari 2018 (vrijdag 17.00uur - zondag 16.00 uur).

Plaats: Bezinningscentrum Emmaüs te Helvoirt.

Gevraagde bijdrage in de kosten: € 145,- per deelnemer.

Info: k.t.pouwels [@] gmail.com; tel. 0411-210531

Aanmelding: Bezinningscentrum Emmaus, Udenhoutseweg 15, 5268 CG Helvoirt, Tel. 0411-643725.  E-mail: info@emmausbezinningscentrum.nl

Jouw aardse vaderArtikel in Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2016-5

JOUW AARDSE VADER 

Het weekend Zo veilig in februari gaat over het moederlijke. Van 1 tot en met 3 juni 2018 verzorgt hetzelfde team het weekend Als een arend. Dat gaat over genezing van verwondingen die verband houden met het vaderlijke.

De titel Als een arend verwijst naar de Bijbeltekst 'Zoals een arend die oproept tot vliegen en boven zijn jongen blijft zweven, zo breidde de Heer zijn vleugels uit en droeg zijn volk op zijn wieken' (Deuteronomium 32,11). In de aankondiging staat hierover: 'De arend is machtig en imposant. Soms voelen we ons er klein bij. We kunnen het soms zo moeilijk aanvaarden dat God ons ondersteunt en ons vriendelijk het leven in wil dragen zoals de arend uit de Bijbel. Voor vele mensen staat God veraf. Vele mensen zien God eerder als veeleisend, niet als bemoedigend.

Veeleisende of afwezige vader

Dat komt misschien omdat wij beschadigd zijn geweest in onze relatie met onze aardse vader. Hij was veeleisend of afwezig, te weinig ondersteunend. Het was nooit goed of misschien was het allemaal eender wat je deed of wie je was.

Hoe je aardse vader was, bepaalt in hoge mate de manier waarop je in het leven staat, of je je eigen kracht en identiteit kunt ontwikkelen of niet.'

Bundeling van krachten

Het team dat deze twee weekenden verzorgt bundelt samen de jarenlange ervaring die Patrick en Riet in België optreden met Prisma en de rijke ervaring die Karel en Tiny hebben door de Emmausdagen en contemplatieve dagen.

#

*Meer over deze teamleden

Pater Patrick Lens o.p.: dominicaan, theoloog en gestalttherapeut, doctor in de theologie en verantwoordelijk voor de studentenpastoraal in Brussel. Professor theologie in Nederland, begeleider van talrijke spirituele retraites. Gestalttherapeut in Brussel en Gent.

Riet Trypsteen: Godsdienstleerkracht op het Sint-Janscollege te Sint-Amandsberg, geschoold in Gestalttherapie, geestelijke begeleiding volgens Geestelijke Oefeningen van St. Ignatius en persoonlijke coaching.

Tiny en Karel Pouwels: geven leiding aan stille retraites.

Meer over weekenden met Patrick Lens en Riet Tripsteen: www.prisma3.be; meer over retraites met Karel en Tiny Pouwels: www.emmaus-retraite.nl

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2017-5

 

Meer hierover

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter