KCV

 

Wie was kardinaal Suenens?
1904-1996

Overzicht publicaties
Katholieke Charismatische Vernieuwing

Tijdschriften en nieuwsbrieven
Van de KCV
 

Mechelse documenten

Paus Paulus VI en paus Johannes Paulus II hebben aan kardinaal Suenens (1904-1996) de begeleiding van de charismatische vernieuwing toevertrouwd.

Vanuit deze verantwoordelijkheid heeft kardinaal Suenens zes Mechelse documenten laten samenstellen, die deze vernieuwing voorzien van een goede theologische onderbouwing en pastorale richtlijnen.

Paus Franciscus heeft met nadruk het bestuderen van deze documenten aanbevolen. Hij deed dat onder meer in grote bijeenkomsten van de Katholieke Charismatische Vernieuwing op 1 juni 2014,  3 Juni 2017 en 8 juni 2019 te Rome. 

Besteladres

Deze documenten zijn in het Nederlands in boekvorm verkrijgbaar via onze webwinkel voor € 10 per boek plus verzendkosten en ook integraal op internet te vinden.

covers Mechelse documenten

Om de eerste twee Mechelse documenten (De Charismatische Vernieuwing, theologische verklaring en pastorale toelichting en Oecumene en Charismatische Vernieuwing) te bestellen moet u hebben het boek De heilige Geest, levensadem van de Kerk boek II.

De Mechelse documenten 3, 4 en 6 (Charismatische Vernieuwing en sociale bewogenheid. Kardinaal Suenens en bisschop Dom Helder CamaraVernieuwing en Machten van het Kwaad en Rusten in de Geest) staan in De heilige Geest, levensadem van de Kerk boek IIIVan het Franse Mechelse document nummer 5 is geen Nederlandse vertaling, wel een Engelse (in pdf op internet) .

Andere publicaties van kardinaal Suenens

Op 3 juni 2017 zei paus Franciscus tegen de tienduizenden die met hem in Circus Massimo te Rome het vijftigjarig jubileum van de KCV vierden, dat het erg belangrijk is de werken van kardinaal Suenens te lezen.

Paus Franciscus beveelt dus niet alleen de Mechelse documenten van kardinaal Suenens aan, maar bijvoorbeeld ook zijn boek Een nieuw Pinksteren? (1973), in onze webwinkel verkrijgbaar onder de titel De heilige Geest, levensadem van de Kerk boek I. De tekst staat ook en hier op internet

Overzicht van alle Mechelse documenten in het Nederlands, in het Engels en in het Frans.

Genezing en bevrijding

Kardinaal Suenens is niet meer toegekomen aan een Mechelse document over het bidden om genezing. Na zijn heengaan heeft de Doctrinaire Commissie van ICCRS daarin voorzien met de publicatie Richtlijnen voor het bidden om genezing. Deze commissie heeft in 2017 ook een gezaghebbend boek gepubliceerd over bevrijding: Deliverance Ministry, in het Nederlands verkrijgbaar in onze webwinkel onder de titel Dienst van bevrijding.

Kees Slijkerman, 2 mei 2020

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter