Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

KCV-GEZINSRETRAITE DUBBELFRIS!

Dit nieuwe initiatief werd in 2012 in Bouwen aan de Nieuwe Aarde gepresenteerd met onderstaand artikel, dat een goede indruk geeft van waar het de initiatiefnemers om ging.

 

Nieuw initiatief van jonge gezinnen

Mark Borst

Van 5 tot 7 oktober 2012 vindt een eerste gezinsretraite van de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV) plaats: een weekend voor gezinnen, onder de naam Dubbelfris! Mark Borst (33), vader van drie kinderen en een van de initiatiefnemers, vertelt over het ontstaan en de bedoeling van dit weekend. Hij laat daarbij ook enkele medeorganisatoren aan het woord. Redactie

Als jongere ging ik vaak naar weekenden zoals die door de KCV georganiseerd werden. Tijdens die weekenden werd ik opgebouwd en ondervond ik verbondenheid met andere christenen. Nu heb ik alweer enkele jaren een gezin en mijn vrouw en ik kregen een steeds sterker verlangen om, naast de vakantieconferentie Celebrate, door het jaar heen andere gelovige gezinnen te ontmoeten.

Ik als kind

Ik herinner mij nog goed de weekenden van de Croy-gemeenschap, die ik als kind meemaakte. Ik ben ervan overtuigd dat de ervaringen die ik daar heb opgedaan eraan hebben bijgedragen dat ik nu nog steeds geloof.

Echt katholiek charismatisch

Een van de organisatoren van de KCV-gezinsretraite is Wendy Canters (36), moeder van drie kinderen. Zij zegt: 'We proberen dagelijks met God te leven en onze kinderen katholiek charismatisch op te voeden. Dat doen we thuis, maar ik vind het ook belangrijk dat ze anderen ontmoeten die zo leven. In de parochie krijgen ze heel wat mee, maar er zijn weinig gezinnen met wie wij contact hebben die écht katholiek én charismatisch zijn. De momenten dat we deze mensen ontmoeten voelen als "thuiskomen", en op sommige momenten zelfs als een "oase in de woestijn".' 

Belangrijk

'We baden al een aantal jaren voor zo'n katholiek charismatisch weekend', zegt Wendy, 'en opeens hoorden we dat er andere jonge gezinnen met hetzelfde verlangen waren. Toen klikte er iets!' Het weekend wordt nu georganiseerd door vier echtparen, die allen betrokken zijn bij de KCV.

'We vinden het belangrijk dat onze kinderen met ons leren om voor anderen te bidden, naar God te luisteren en Hem te prijzen. Én we zijn ons ervan bewust hoe belangrijk het is dat ze andere kinderen ontmoeten die dat ook doen', aldus Wendy.

God ontmoeten

Patriek Bruins (34), vader van twee kinderen, voegt toe: 'Voor mij is het weekend geslaagd, als je als gezin samen God mag ontmoeten en vol enthousiasme deelt wat Hij dit weekend gezegd of duidelijk gemaakt heeft.'

Volgens Peter van Hoof (44), vader van vier kinderen, is het unieke van deze KCV-gezinsretraite, 'dat dit weekend gezinnen een plaats biedt waar de Heilige Geest voor het hele gezin kan werken en alle deelnemers, ouders zowel als kinderen, leren "leven in de Geest".

Programma

Voor zowel ieder afzonderlijk, als voor het gezin samen, zullen er tijden zijn om de relatie met God te versterken.'

Op die manier willen we een plek bieden waar kinderen én ouders verfrist worden door zichzelf te laven aan die ene Bron, Jezus. Hierin onderscheidt dit initiatief zich wellicht van andere gezinsweekenden, die zich vaak vooral richten op de onderlinge relatie van het echtpaar.

Natuurlijk zullen er ook tijden zijn dat kinderen en volwassenen aparte programma's volgen. In de inleidingen bij de volwassenen zal centraal staan wat Gods plan met deze wereld is en de plaats van het gezin daarin. Wat voor roeping heeft het gezin en hoe kunnen we daarnaar leven in deze gebroken wereld? We hebben er bewust voor gekozen geen spreker van 'buiten' uit te nodigen, maar mensen vanuit de KCV gelegenheid te geven om hun kennis en wijsheid over te dragen.

Verrassen

Omdat dit de eerste keer is dat we deze retraite organiseren, laten we ons verrassen welke gezinnen zullen komen. Maar we zijn ervan overtuigd dat er veel jonge gezinnen zijn die, net als wij, behoefte hebben aan deze gemeenschap in het geloof. Wendy: 'Wat is er fijner dan met gelijkgestemde mensen te praten over dingen waar je tegen aanloopt, of juist goede ervaringen met elkaar uit te wisselen?'

Klik hier voor meer informatie over gezinsretraite's.

 

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2012-4

Dit is document a4053 op www.kcv-net.nl

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter