KCV

 

Alles over charisma's
Lijsten, uitleg en kerkelijke documenten

Zevenvoudige gave van de heilige Geest
Artikelenserie nu in printversie beschikbaar
 

Gave, vrucht en charisma

Er is verschil tussen 'de vrucht van de Geest', 'de gaven van de Geest' en 'charisma's'. Alle drie hebben een eigen belangrijke functie voor elke gelovige en voor heel de Kerk.

De profeet Jesaja schrijft over de Geest, die op de Messias zal rusten. De kenmerken van de Geest die Jesaja daarbij noemt, helpen ons het werk van de Geest in onze tijd te herkennen. Deze kenmerken worden ook genoemd bij het sacrament van het Vormsel. Ze zijn er voor elke gelovige. De Catechismus van de Katholieke Kerk noemt deze kenmerken de gaven van de Geest (CKK nr. 1830).

De apostel  Paulus schrijft in Galaten 5,22-23 over de vrucht van de Geest. Hij noemt dan negen positieve karaktereigenschappen die de Geest in elke mens wil laten groeien.

Charisma's krijg je om te gebruiken voor de opbouw van de geloofsgemeenschap, tot welzijn van de mensen en voor de noden van de wereld. Iedere christen krijgt een of meer charisma's. De ene krijgt dit en de andere dat. In de brieven van Petrus en Paulus staat meer over charisma's.

Lees meer over de vrucht van de Geest, de gaven van de Geest en charisma's.

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter