Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

Hoor de introductie
Zestien minuten uitleg over dit renewalweekend

Meer over dit pastoraal Congres
Dat in maart 2016 plaatsvond

wat nog meer te lezen is
In deze editie van Bouwen aan de Nieuwe Aarde
 

LEVEN BRENGEN IN JE WOONPLAATS

Een nieuwe aanpak waait over uit de Verenigde Staten

In een parochie in de Verenigde Staten is met succes een programma ontwikkeld waardoor mensen de kracht van God in hun leven ontdekken en beleven. Het wordt genoemd een renewalweekend of herbronningweekend.

Mannen en vrouwen hebben ieder hun eigen weekend. Met mannen onder elkaar heb je een andere dynamiek en andere gesprekken dan wanneer er vrouwen bij zijn. Hetzelfde geldt voor vrouwen onder elkaar.

                                                                      briefjes met wensen

Mobieltjes uit

Je trekt je met teamleden en deelnemers een heel weekend terug in een retraitehuis of conferentieoord, bijvoorbeeld Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. Dat betekent ook dat je je mobieltje uitschakelt en probeert je een heel weekend op God te richten. Gedurende het weekend zijn er persoonlijke getuigenissen van mensen die eerder dit weekend hebben gedaan. Ze vertellen eenvoudig hoe God in hun leven is gekomen. Na elk getuigenis wordt er in kleine groepen een reactie op het gehoorde getuigenis besproken. De groep kan met een brief, lied, gedicht of poster vertellen wat het gehoorde getuigenis bij hen opriep. Bij het volgende getuigenis moet diezelfde groep een van de andere vormen kiezen. Hierdoor wordt creativiteit losgemaakt.

briefjes verbranden

Je wens op een klein briefje

Op de eerste avond kan ieder ook een vraag, verzoek of persoonlijke wens op een klein briefje schrijven. Die briefjes worden vervolgens in processie naar de kapel gebracht om ze op een houten kruis te spijkeren. De verzamelde briefjes worden aan God opgedragen en daarbij is er een korte meditatie en een tijd van stille overweging. In plaats van het spijkeren op een houten kruis kan ook gekozen worden voor het leggen van de briefjes in een vuurkorf. In beide gevallen worden de briefjes buiten plechtig verbrand in dievuurkorf, waarbij de aanwezigen enige tijd in gebed besteden.

Eenvoudige formule

De formule is heel eenvoudig, ook al is er een zeer uitgebreide handleiding bij, vol met Amerikaanse aanwijzingen die voor een groot deel niet passen in onze Nederlandse cultuur.

De grote lijn is:

- Zonder je met een aantal mannen af voor een paar dagen.

- Getuig hoe God in jouw leven is gekomen.

- Laat daar in groepen op reageren.

- Laat gedurende die dagen meerdere mensen zo een getuigenis geven.

- Stimuleer de deelnemers aan het einde om in een volgend weekend hun getuigenis te geven en op hun beurt respons van nieuwe deelnemers te ontvangen.

Bezinningscentrum Emmaus te HelvoirtBezinningscentrum Emmaus in Helvoirt

Leven brengen in woonplaats

Een parochie in Tilburg heeft nu tweemaal een mannenweekend op deze manier georganiseerd in Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. De eerste keer met zeven deelnemers en de tweede keer met negen deelnemers. Op deze manier kunnen steeds meer parochianen hun geloof verdiepen en leven brengen in hun woonplaats. De groep die heeft deelgenomen kan bij elkaar blijven komen voor ontmoeting, maar ook om zich gezamenlijk in te zetten in hun omgeving. Bijvoorbeeld voor een alleenstaande oudere bij wie de tuin nodig grondig opgeknapt moet worden of voor andere sociaal-maatschappelijke diensten.

Hulp beschikbaar

Parochies die op deze manier aan de slag willen, kunnen hulp inroepen van de twee mannen die dit in de parochie in Tilburg al in gang gezet hebben. Ze zijn te bereiken via e-mail: johndidden[@] home.nl (haken weglaten].

Johan en Frans 

#

Website van de parochie te Canfield (in Ohio) waarin dit programma is ontwikkeld: www.stmichaelcanfield.org

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter