Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

Meer over
Jesus Youth

Wat staat er nog meer
In dit nummer van Bouwen aan de Nieuwe Aarde?
 

GEEN MISSIE, GEEN GROEI

Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2018-4

De internationale katholieke charismatische beweging Jesus Youth heeft zich in Nederland gevestigd. Jinto Jose uit Delft vertelde erover tijdens de open dag op Tweede Pinksterdag in Hoogvliet-Rotterdam.Jinto Jose 2018Jinto Jose, 21 mei 2018 in Hoogvliet

Jesus Youth is een missionaire beweging ten dienste van de Kerk, in 1985 ontstaan in India vanuit het jongerenwerk van de Katholieke Charismatische Vernieuwing in de deelstaat Kerala. Tegenwoordig is Jesus Youth actief in meer dan dertig landen over de hele wereld. Ze brengt jonge mensen tot een ervaring van Jezus en tot een missionaire levensstijl.

Zes pilaren

De spiritualiteit van Jesus Youth begint bij een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus door de ‘doop in de Heilige Geest’. Dat is een persoonlijke vernieuwing van het sacrament van het doopsel en leidt tot het gebruik van de gaven van de Heilige Geest in gebed en apostolaat.

De leden van Jesus Youth verplichten zichzelf tot een leven van heiligheid door ‘zes pilaren’ te praktiseren: gebed, Woord van God, sacramenten, vriendschap, evangelisatie en keuze voor de armen. Ons apostolaat brengen we in praktijk door alleen of met enkelen ergens te beginnen. Jesus Youth werkt als een platform voor individuen om samen te groeien en Christus te delen, waarbij we gebruik maken van ieders talenten of charisma’s op de plaats waar we zijn.

Veilige plek bieden

Zelf kwam ik in Nederland terecht door aan de Universiteit van Amsterdam te gaan studeren en daarna een baan te accepteren bij een consultingbedrijf. In 2014 ben ik getrouwd met Annu Sebastian. In 2016 werd ons eerste kind geboren, Mariam. We hebben samen gebeden en nagedacht hoe wij in onze omgeving Christus konden gaan delen met anderen. We besloten ons huis open te stellen om jonge mensen een veilige plek te bieden. Jonge mensen die we tegenkwamen binnen en buiten de universiteit nodigden we uit. We boden hun onze vriendschap aan en zijn ook met ze gaan zingen, bidden en lezen in de Bijbel. Nu, na drie jaar, hadden we met bijna dertig jongeren een hele dag waarin we de spiritualiteit van Jesus Youth konden presenteren met inleidingen, getuigenis en lofprijzing.

Naast onze groep in Delft hebben we ook een groep in Eindhoven en soms bijeenkomsten in Utrecht en Amsterdam.

Waarom naar België?

Als Jesus Youth nemen we in elk land, elke regio en elke gebedsgroep missie heel serieus. Dat betekent dat we concrete stappen vooruit zetten. Vanuit Nederland hebben we nu gekozen voor missie in België. Iemand vroeg mij of we in Nederland niet genoeg missiegebieden hebben. Waarom naar België? Onze ervaring is: geen missie, dan ook geen groei, ‘No mission, no growth.’ Door je samen in te spannen voor missie buiten je eigen omgeving is er groei. Wij voelen ons vooral geroepen tot studenten aan universiteiten. En studenten die klaar zijn met hun studie stimuleren we om een jaar lang fulltime als vrijwilliger op missie te gaan. Enkele leden van Jesus Youth zijn dicht bij de universiteit van Leuven gaan wonen. Het kostte ons zes maanden om onze missie naar Leuven voor te bereiden, maar eenmaal daar voorzag God ons in zijn voorzienigheid van zoveel contacten en middelen dat we binnen een week konden starten met een gebedsbijeenkomst.

Kom en kijk

Onze boodschap is Kom en kijk, waarbij we paus Benedictus XVI citeren: ‘Wees niet bang voor Christus! Hij neemt niets af en geeft je alles.’

Jinto Jose

 

Jesus Youth kreeg haar eerste kerkelijke goedkeuring in 2007 van de aartsbisschop van Nagpur. Haar internationale statuten werden op 15 mei 2016 goedgekeurd door Rome.

Door het project Child Support outreach van Jesus Youth worden 3200 kinderen ondersteund, waardoor ze een betere toekomst krijgen.

Meer over Jesus Youth in Nederland

20.249 deelnemers

Aan de viering van de 25e verjaardag van Jesus Youth in 2010 namen deel: twee kardinalen, zes aartsbisschoppen, 22 bisschoppen, 111 seminaristen, 794 priesters, 977 religieuze zusters, 1203 kinderen, 2419 tieners, 3104 echtparen, 11.238 jongeren. In totaal 20.249 deelnemers.

 

VideoDelen

Deel op Facebook Deel op Twitter