Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

LEZINGEN CELEBRATE 2019 OP VIDEO
Horen, zien, overdenken en toepassen

Verslagen en uitzending
Celebrate 2019 op NPO2 en in de krant
 

VITRAGE OPZIJ DOOR CELEBRATE

“De charismatische vernieuwing is een bloem die niet verwelkt”, zei bisschop Jan van Burgsteden bij zijn bezoek aan het Celebrate Festival.

De bisschop wilde komen naar het hoogtepunt van Celebrate, maar dit festival kende vele hoogtepunten. Op zondag zei mij iemand dat de lezing van Paula Leitner op zaterdagavond hem diep had geraakt. Mensen die alleen de zondag hebben meegemaakt schreven zeer opgebouwd te zijn door die ene dag.

De lezingen van Orna Grinman over vergeving gingen heel diep. In het parallelle tienerprogramma en in het kinderprogramma zaten de nodige hoogtepunten. En de Franse priester Jean-Michel Tour heeft ook heel wat losgemaakt. Eerst al letterlijk door de meeste aanwezigen aan het dansen en springen te brengen voor de Heer.

Niet op de voorgrond

Emeritus-hulpbisschop Van Burgsteden (1935) onderhoudt namens de bisschoppenconferentie het contact met nieuwe gemeenschappen en kerkelijke bewegingen. Hij treedt zelden op de voorgrond, maar onderhoudt warme persoonlijk contacten met tal van mensen. Op Celebrate zag hij de presentatie van de musical Spector, kreeg hij spontaan een enthousiast verslag over de toespraak van Wim Hoddenbagh en was hij incognito aanwezig bij de eucharistieviering die voorafging aan de hernieuwing van de doopbeloften met onderdompeling in het zwembad. Hij had ook een lang gesprek met de Franse priester Jean-Michel Tour. Daar had hij een zeer positieve indruk van.

Burgsteden-Tour-2019Hulpbisschop Jan van Burgsteden sprak met priester Jean-Michel Tour

Zo elke Eucharistie

Bisschop Van Burgsteden zou aanvankelijk niet aanwezig zijn bij de eucharistieviering. Als een bisschop aanwezig is, moet hij volgens de regels van de Kerk ook de hoofdcelebrant zijn. Deze rol liet hij graag over aan pastor Koos Smits, die deze bijzondere viering had voorbereid. Na afloop vroeg ik de bisschop hoe hij deze eucharistieviering had gevonden. Zijn antwoord mocht ik publiceren: “Zo zou elke eucharistieviering gevierd moeten worden.” Wat hij had geproefd en gezien was dat de aanwezigen zeer gelovig waren en grote eerbied hadden bij het ter communie gaan.

Niet zomaar ja zeggen

Het was een bijzondere eucharistieviering, niet in de sporthal, maar in een volgepakte zaal vlakbij het zwembad. Het werd geen spektakel van toekijken hoe mensen zich lieten onderdompelen in het zwembad. Nee, pastor Koos Smits nodigde alle aanwezigen uit om hun doopbeloften te hernieuwen door samen antwoord te geven op de vragen die ook in de paasnacht gesteld worden: ‘Verzaakt u aan satan en al zijn werken, belooft u…, gelooft u…?’ “En zegt u alstublieft nee op deze vragen, als u er niet van harte ja op kunt zeggen,”, zei pastor Koos er bij. “Zeg alleen ja als u het echt meent. En als u straks een aantal mensen ziet ondergedompeld worden in het zwembad, dan kunt u dat innerlijk meebeleven als een herinnering aan uw eigen doopsel. Wie er als een toeschouwer bij staat, mist de eigenlijke bedoeling ervan.

Nadenken over je doopsel

Na de eucharistieviering gingen we in processie naar het zwembad. Gerlo Sogtoen en Simone Klarenbeek, leden van de Pastorale Kerngroep van de Katholieke Charismatische Vernieuwing, gingen het water in om vijf vrouwen een voor een onder te dompelen als een herinnering en bevestiging van het doopsel dat ze al als baby hadden ontvangen.

Het Nederlands Dagblad had ook een fotograaf gestuurd die prachtige foto’s heeft gemaakt bij een heel positief artikel. Zo is het getuigenis van deze vijf vrouwen in brede kring bekend geworden en kon het veel mensen aan het denken zetten over hun eigen doopsel.

Celebrate op televisie

In het tv-programma Roderick zoekt licht kunnen dit najaar nog hele mooie beelden en interviews van Celebrate verschijnen. Roderick heeft echt heel mooie opnames gemaakt. Ook de niet-gedoopte jongeman die vorig jaar in het tienerprogramma tijdens Celebrate in het zwembad werd gedoopt, is door Roderick Vonhögen geïnterviewd. 

Bruno-Roderick-2019Interview van Roderick met Bruno

Indrukwekkende musical

De musical Spector werd opgevoerd door de deelnemers aan het kinderprogramma van Celebrate. Dat programma werd verzorgd door KISI God’s singing kids. Hoofdrolspeler is een blind jongetje dat in contact komt met een circus onder leiding van directeur Vitalis. Deze geeft hem de naam Spector en nodigt hem uit mee te spelen door een act in te studeren die aanvankelijk onmogelijk lijkt voor iemand die blind is. Maar dan merkt hij dat alle circusartiesten een beperking hebben die hun niet belet om naar hun mogelijkheden een aandeel te leveren aan het circusprogramma. En uiteindelijk voert Spector de onmogelijk geachte act op.

Deze musical werd zo goed gespeeld dat je er niet zonder een brok in je keel naar kon kijken. Een priester vertelde me dat hij had moeten huilen, de eerste keer dat hij deze musical zag.

Hilariteit

Schapen-in-de-zaalSchapen in de zaal

Een speciale attractie tijdens dit Celebrate was een herder met een kudde schapen. Op de openingsavond kwam hij met zijn schapen de zaal binnen. De schapen liepen achter hem aan. Een van de schapen raakte van slag door de muziek en bleef in de zaal achter. De herder kwam vervolgens dat ene schaap ophalen en de rest van de kudde zorgde voor hilariteit door ook toen weer achter de herder aan de zaal in te lopen. Schaapherder Carol Koch ging tijdens Celebrate meerdere keren met een groep mensen op pad en gaf daarbij uitleg over de vele Bijbelteksten waarin schapen genoemd worden.

Profetie

Shirley-CelebrateShirley Zichem: “Dingen die we belangrijker vinden dan de Heer opzij te schuiven.”

Tijdens de eucharistieviering op woensdagmorgen kwam in de stille gebedstijd na de communie een van de priesters naar de microfoon. Hij had als beeld dat veel mensen nog vitrage hebben tussen henzelf en Jezus’ gelaat. Daarbij had hij de indruk dat de Heer hen uitnodigde die vitrage opzij te schuiven. De volgende dag kwam Shirley Zichem, die voorging in de lofprijzing, terug op dat beeld. Het had haar bijzonder aangesproken, ook de toelichting dat we nogal gehecht kunnen zijn aan die vitrage, die ze een sluier noemde. “Er kunnen dingen in ons leven zijn die we belangrijker vinden dan de Heer. We worden uitgenodigd die dingen opzij te schuiven, omdat ze ons directe contact met de Heer belemmeren.”

Kees Slijkerman

Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2019-3

Zie hier de uitzending van Roderick Zoekt Licht 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter