Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

VOL VERWACHTING BIDDEN OM GENEZING

Mary Healey schrijft over genezen worden. Ze verheldert dat we vol verwachting mogen bidden om genezing en legt ook uit hoe ons verwachtingspatroon mede bepalend is voor genezingen die de Heer op ons gebed kan geven.

De meeste katholieken zijn gewend om te bidden voor de zieken. We doen dat in de liturgie, bij speciale gelegenheden en persoonlijk wanneer we ook maar horen over iemand die ziek of gewond is. Het is echter wat anders te bidden met en over een persoon die ziek is, terwijl we vertrouwvol aan de Heer vragen hem of haar genezing te schenken.

Serieus misverstand

Dat is voor veel katholieken niet gebruikelijk, out of the box. Velen zijn er niet zeker van of het zelfs wel legitiem is om zo te handelen. Is het geen verkeerde trots te verwachten dat God een genezing bewerkt op mijn verzoek? Ik ben het niet waard gebruikt te worden op die manier. Ik faal te vaak. Ik kan de dag nauwelijks doorkomen, laat staan leven als een heilige. Deze aarzeling is begrijpelijk, maar gebaseerd op een serieus misverstand.

God verlangt ernaar

De waarheid is dat God vrijelijk zijn gaven uitstort, inclusief de gave van genezing. Hij verlangt ernaar deze gave veel uitbundiger te geven dan we denken. Hij wordt niet beperkt door onze mogelijkheden, maar alleen door ons geloof en ons verlangen te worden gebruikt door Hem. Hij is ‘in staat veel meer te doen dan alles wat we vragen of bedenken’, ‘door de kracht die in ons werkt’ (Efeziërs 3,20).

Het verschil

Als iemand die katholiek is opgegroeid heb ook ik mijn hele leven al gebeden voor de zieken. Gedurende dertig jaar heb ik ook vaak gebeden met mensen om genezing, soms met handoplegging. Slechts een enkele keer was ik daarbij getuige van een kleine vooruitgang - een maag die beter voelde of een hoofdpijn die geleidelijk verdween. Maar de laatste drie jaar zag ik regelmatig genezingen, soms op verbazingwekkende manier. Dit begon ik te zien na het observeren en leren van mensen met groot geloof voor genezing, met name Randy Clark en Damian Stayne. Het verschil is dat ik nu bid met groter geloof dat de Heer werkelijk genezing wil schenken en ervan houdt zijn gebroken en beschadigde kinderen te genezen.

Iets gewoons

Ik bied ook veel vaker mensen aan om met hen te bidden dan ik vroeger deed. Ik ben ervan overtuigd dat wonderlijke genezing niet bedoeld is als iets zeldzaams, maar als iets gewoons in het leven van de Kerk en dat de Heer niet alleen geestelijke superstars met speciale gaven wil gebruiken, maar iedere ‘little ole' me (kleine ouwe ik)’, zoals Randy Clark dat uitdrukt.

In dit boek deel ik met u wat ik heb geleerd door het bestuderen van wat de Schrift, de theologie en de kerkgeschiedenis hebben te vertellen over genezing. Ook deel ik mijn eigen ervaring en die van vrienden en medewerkers in de wijngaard van de Heer. Mijn hoop is dat ook u vertrouwen zult krijgen om te bidden met anderen met verwachtend geloof voor genezing, zelfs in de meest onverwachte momenten en plaatsen, zoals Andrew deed aan het strand (zie hieronder samenvatting van GENEZING OP HET STRAND).

Mary Healey

Uit Healing - Bringing the Gift of God’s Mercy to the world van Mary Healey, 2015. Zij is lid van de Pauselijke Bijbelcommissie en nam vanuit de Pauselijke Raad voor de Eenheid deel aan de dialoog met de Pinksterkerken. Vertaling: Kees Slijkerman.

Met toestemming van Mary Healey gepubliceerd in Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2019-1.

Lees ook het vervolg-artikel HOE LANG BLIJVEN BIDDEN OM GENEZING? van Mary Healey

 

GENEZING OP HET STRAND

Samenvatting door Kees Slijkerman van het getuigenis van Andrew in het boek Healing van Mary Healey.

Mary Healey begint haar boek Healing met het getuigenis van de 22-jarige katholieke jongeman Andrew. Hij had in een conferentie geleerd het goede nieuws aan anderen te brengen in de kracht van de Heilige Geest. Hij had enkele wonderlijke genezingen gezien. Nu zag hij op het strand een meisje in een rolstoel en voelde zich gedrongen om met haar te bidden. Hij vroeg haar hoe het met haar was. Zij vertelde een schokkend levensverhaal. Zij liep moeilijk vanwege een hersenverlamming (cerebral palsy) vanaf haar geboorte. Hij bad met haar voor gezondheid en vrede. De kracht van de Heilige Geest stroomde in haar lichaam.

Nadat hij enige tijd met haar gebeden had vroeg hij haar te gaan staan en te lopen. Ze zei minder pijn te hebben. Toen bad hij over haar knieën en die werden recht. Haar ouders waren erbij en waren geschokt. Andrew bleef na die dag in contact met haar. Hij moedigde haar aan naar de Mis te gaan en het sacrament van verzoening te ontvangen, wat ze ook is gaan doen. Ze berichtte hem dat ze zich nu vrij en lichter voelde en de liefde van God ervaarde.

Met toestemming van Mary Healey gepubliceerd in Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2019-1.

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter