Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

voor kinderen nu
Subwebsite met KCV-programma's voor kinderen
 

FRATER SIARDUS: "WORD FAN VAN JEZUS"t

Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde, januari 2000

Wendy Groot

'De jeugd heeft de toekomst', dat is een uitspraak die we vaak horen. Ook voor de toekomst van onze kerk geldt dat die afhangt van de jeugd. Zetten wij ons in om de jeugd te helpen en te vormen om de kerk van de toekomst te zijn? Frater Siardus wel! En hij doet dat al meer dan vijfentwintig jaar. Dit najaar heeft hij zijn allerlaatste nieuwsbrief voor het Wanwee-kinderwerk-netwerk geschreven. Een goede reden om eens terug te kijken op wat hij de afgelopen jaren voor kinderen betekend heeft.

In 1973 begon Frater Siardus van der Zweep zijn eerste kinderbijbelclub 'One Way' (naar Johannes 14,6) in Arnhem. De kinderen noemden de club al gauw 'Wanwee'. En toen het werk na een paar jaar een grote vlucht nam en er veel clubs ontstonden, is deze naamgeving overgenomen. In goede tijden was er een netwerk van meer dan honderd clubs in Nederland, België, Indonesië, Suriname en op de Antillen.

Het jeugdwerk van Wanwee bestond niet alleen uit de kinderbijbelclubs, maar er werden ook kinderdagen en leidersdagen georganiseerd. Daarnaast werden ook het kinderblad Jeugdpost, met daarin onder andere een stukje evangelie en een kleurplaat voor elke zondag, en de bijbelknutselwerkjes door vele kindernevendienstgroepen gebruikt. Tevens onderhield Frater Siardus contact met alle groepen door een contactbrief te schrijven.

Door de jaren heen is het enthousiasme van Frater Siardus om het evangelie aan kinderen te verkondigen alleen maar gegroeid. Zelfs nu hij het landelijk Wanwee-werk heeft overgedragen is hij nog volop werkzaam in zijn eigen parochie en in enkele omliggende parochies.

Of de kinderen van tegenwoordig anders zijn dan die van vijfentwintig jaar geleden vindt Frater Siardus moeilijk te zeggen. Het doel van het werk: de kinderen tot een persoonlijke relatie met Jezus brengen en hun leren die relatie in hun leven vorm te geven, is nog net zo actueel en noodzakelijk. Toen Frater Siardus afgelopen week op een van zijn clubs aan de kinderen vroeg wie er fan van Jezus wilde worden, staken zesendertig kinderen hun hand op.

Frater Siardus vindt het belangrijk dat we de kinderen bij de Heer blijven brengen. Voorwaarden om dat goed te kunnen doen zijn volgens Frater Siardus: zelf vervuld zijn van de Heilige Geest en vol liefde voor Jezus. Daarnaast is kennis van de Bijbel en het goed kunnen voorlezen of vertellen belangrijk, en niet te vergeten: het goed met kinderen kunnen omgaan en tijd voor ze hebben!

Als u een clubje zou willen beginnen, begin dan gewoon klein, bijvoorbeeld in uw gezin. U kunt een leuk programma aanbieden met bijbelse liedjes, een bijbelvertelling, spontaan gebed door de kinderen, een knutselwerkje of kinderspelen. Het aantal kinderen kan groeien door mond op mond reclame. Belangrijk is ook zelf nieuwe dingen te blijven leren en bovendien zelf te bidden.

De wens van Frater Siardus is dat de jeugd van vandaag fan van Jezus wordt! Laten we ons samen hiervoor blijven inzetten in het nieuwe millennium!

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2000-1

Dit is document a 4066 op www.kcv-net.nl

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter