Gebed en Bijbel

Door Jan van Beeck ofm
Lees verder >>
Interviews met Tiny Pouwels
Lees verder >>
Ook Bijbellezen en gebed
Lees verder >>
 
 

Samen Bijbellezen

Het kan op veel goede manieren. Bijvoorbeeld zo.

Lees hoe iemand die nooit in de Bijbel las nu anderen helpt in de Bijbel te lezen. Hij eindigt met: "Van iemand die alleen in naam katholiek was, ben ik nu geworden tot iemand die hongerig is naar het Woord van God."

Lectio Divina

"Samen luisteren naar het Woord van God, de lectio divina van de Bijbel beoefenen, zich laten verrassen door de nieuwheid, die nooit veroudert en uitgeput raakt, van het Woord van God, onze doofheid overwinnen voor die woorden die niet overeenkomen met onze meningen of vooroordelen, luisteren en studeren in de gemeenschap van de gelovigen van alle tijden: dit alles is een weg die moet worden afgelegd om de eenheid in het geloof te bereiken, als antwoord op het luisteren naar het Woord." Dat schreef Paus Benedictus XVI. 

Als je samen lectio divina beoefent in een groep, dan hoor je van elkaar hoe hetzelfde Bijbelwoord ieder op een eigen persoonlijke manier raakt. Die tekst gaat dan veel meer voor je leven. 

Het programma kan er zo uit zien:

Openingsgebed

Ieder heeft hetzelfde Bijbelgedeelte uitgeprint voor zich

Iemand leest het hardop voor

In 10 á 20 minuten stilte herleest ieder het, onderstrepingen en notities makend

Ieder krijgt gelegenheid te zeggen wat haar of hem opviel, aansprak of wat vragen opriep, maar daar wordt niet op gereageerd, alleen naar geluisterd

Vijf minuten pauze voor bijvoorbeeld een tweede bak koffie/thee

Weer 10 á 20 minuten in stilte de tekst op je in laten werken, nu met de vraag: Wat wil God mij nu door deze tekst zeggen?

Ieder krijgt gelegenheid te zeggen wat de tekst hem of haar nu zegt; en ook daar wordt niet op gereageerd, alleen naar geluisterd

Eventueel overgebleven vragen beantwoorden 

Bidden: ieder kan hardop of in stilte bidden in antwoord op het gehoorde; wat afgesloten wordt met een onzevader.

Meer info: Kees Slijkerman

 

 

 

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter