Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

Uit je bedelhouding komen

Joyce van Pampus

Wat is dat precies, Katholieke Charismatische Vernieuwing? Joyce van Pampus beantwoordde deze vraag tijdens de Nationale Open Dag aan de hand van het verhaal van de blinde bedelaar in Lucas 18,35 - 43.

Joyce van Pampus

De Heilige Geest is een beetje een grapjas. Hij doet altijd hetzelfde: altijd weer iets nieuws.

Toen Jezus in de buurt van Jericho kwam, zat er een blinde langs de weg te bedelen. Ik denk dat hij bedelde om geld. Waar bedelen wij om bij God? Dat Hij ons voorziet in onze noden? Maar de Vader heeft veel meer voor ons in petto dan alleen maar te voorzien in onze noden. Hij wil ons zo aanraken dat we Jezus gaan volgen met alles wat we zijn. En wie denkt er dan nog aan geld? Zoek eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan krijg je dat alles erbij (Mattheus 6,33).

Uit onze bedelhouding

De Heilige Geest wil ons uit onze bedelhouding halen om ons te brengen naar een radicale navolging van Jezus. Wanneer wij hem volgen voorziet Hij. Als jullie met Mij verbonden blijven en mijn woorden in jullie blijven, vraag dan wat je wilt, en het valt je ten deel (Johannes 15,7). Gelooft u dat? Gelooft u dat werkelijk? Leeft u ernaar? Of bedelt u? 

Niet bedelen, maar geven

De beste manier voor mij om niet te gaan bedelen, is om te gaan geven. En vooral op het gebied waarop ik aan het bedelen ben. Als het financieel is, dan geld geven. Als ik bang ben iets niet aan te kunnen, dan helpt het me om actief te gaan liefhebben. Bewust proberen mijn man, kinderen of mensen die ik ontmoet lief te hebben, dat haalt me uit mijn zelfgerichte bedelhouding. We mogen onze noden aan de Heer toevertrouwen, maar de uitdaging is om ze dan ook bij de Heer te laten en ons vertrouwen in Hem uit te spreken. Als daarna de angst weer de kop opsteekt, mogen we Jezus uitnodigen in onze angst. Dat is vertrouwen in gehoorzaamheid.

Joyce van Pampus

Met heel ons wezen

De Heilige Geest wil ons niet alleen maar een paar charisma's geven. Hij wil ons zo vervullen dat we Jezus volgen met heel ons wezen. Dat is charismatische vernieuwing. Bent u charismatisch vernieuwd? Vandaag wil Hij initiatief nemen in ons leven, als we Hem hiertoe uitnodigen. De Heilige Geest houdt ervan om de boel een beetje op te schudden. Charismatische vernieuwing is de actie van Gods Geest in ons. Dat is niet altijd prettig. Hij schudt je prioriteiten door de war, en je tijdsindeling, je geldbesteding, je behoeften en je beslissingen.

Verlangen gewekt

Dan hoort de bedelaar dat Jezus voorbijkomt en begint hij te roepenDe Heilige Geest haalt ons uit onze passiviteit en wekt een verlangen naar Jezus. De Heilige Geest maakt dat wij Jezus persoonlijk leren kennen, dat we Hem kunnen zien. Wat de Heilige Geest in ons leven doet, is een openbaring van God zelf waardoor we Hem gaan zien. De Bijbel, de liturgie, je persoonlijk gebed en de lofprijzing gaan dan op een nieuwe manier voor je leven. Is er een verlangen dat Hij wakker maakt in uw hart? Is Hij aan het schudden? Als Hij hier aan het schudden is, zie je pas hoeveel troep er in je leven zit. Net zoals een flesje water, met wat zand onderin, best schoon lijkt totdat het geschud wordt. Zoiets gebeurt als de Heilige Geest je overtuigt van zonden. Dat doet Hij met heel veel liefde. Hij laat ons de erbarmelijke staat zien waarin we verkeren, maar geeft tegelijk hoop en perspectief. De bedelaar riep: Jezus, Zoon van David, heb medelijden met mij. 'Zoon van David' is een Messiaanse titel. De bedelaar erkent dat Jezus de beloofde Verlosser is en kiest voor hem.

Naar wie luister je?

Degenen die voorop liepen snauwden hem toe dat hij zijn mond moest houden. Ga je kiezen voor Jezus, dan zullen er mensen zijn die je toesnauwen te zwijgen. Luister je dan naar die mensen, om jezelf in hun ogen niet te schande te zetten? En ga je weer stilletjes bedelen, zoals je altijd hebt gedaan? Waarom laat God toe dat mensen ons afsnauwen? Let op het effect: de bedelaar riep nog veel harder: 'Zoon van David, heb medelijden met mij'. Door de tegenstand moeten we radicaler kiezen. Geen half ja, geen zacht roepen, maar veel harder. Dat is waarom de Kerk in landen waar ze vervolgd wordt zo krachtig is. Zij wordt gedwongen tot een radicale keuze. Wij kunnen ook radicaal kiezen: erkennen dat we verlossing nodig hebben, dat Jezus de Verlosser is en kiezen voor Hem.

Gratis geloof

Nu wordt het leuk: Jezus bleef staan en gebood dat hij bij Hem gebracht zou worden. Daarbij waren enkele mensen nodig die Jezus gehoorzaamden. Ze brengen de blinde man bij Jezus en worden handlanger in zijn genezing. Jezus vraagt: Wat wilt u dat Ik voor u doe? En de bedelaar zegt: Dat ik weer zien kan, Heer. Hij vraagt niet meer om een aalmoes. Hij wil kunnen zien. Laten we de Heilige Geest vragen in ons hart geloof te wekken waardoor we niet langer vragen om een aalmoes, maar dat we zullen zien. Dat we Jezus zien. Jezus sprak tot hem: 'Word ziende! Uw geloof heeft u genezen’.*

Dit vind ik zo'n geweldig leuk grapje van Jezus. Eerst laat Hij de Heilige Geest de mensen wakker maken en  geloof uitdelen. Ieder die wil kan zomaar gratis geloof ontvangen. Je hoeft het alleen maar te willen. Die blinde bedelaar krijgt geloof van de Heilige Geest. Dan komt Jezus die geneest en zegt: Uw geloof heeft u genezen. Het lijkt net of die mensen daar zelf iets aan hebben gedaan. Ja, ze hebben ontvangen, dat is wat ze hebben gedaan. Dat heet met een mooi woord 'meewerken met de genade'. Maar stiekempjes heeft de Heilige Geest het allemaal gedaan. De boodschap is dus: gratis geloof, aangeboden door de Heilige Geest! Met dit geloof kun je naar Jezus gaan. Dat is alles wat we moeten doen: ons openstellen voor de genade, gewoon ontvangen, ja zeggen. Je hoeft niet alles van tevoren te snappen, de Heilige Geest zorgt er wel voor als Hij in je bezig is.

Belangrijkste

Maar dan komt het belangrijkste. De genezen man volgde Hem. Gaan zien is slechts het begin. Jezus kijkt verder. Het gaat Jezus om het hele leven. Jezus geneest de blinde man, zodat hij voor het eerst ziet. En wie ziet hij het eerst? Jezus! Jezus wil ons genezen, zodat we Hem niet meer alleen kennen van horen zeggen, maar Hem zelf zien met ons hart. En zodat we in alles Hem als eerste zien. We worden genezen om werkelijk te zien, en Hem als eerste te zien. Jezus zien betekent: de liefde van de Vader zien. Het betekent: jezelf zien in de weerspiegeling van zijn ogen. En dat is: jezelf zien als geliefd door de Vader.

Kortom

Zo gaan we van een bedelhouding naar het volgen van Jezus. Onze zwakheid en angst zijn geen excuus meer om niet in actie te komen. Ze zijn een stimulans om in eenheid met elkaar als gemeenschap verder te gaan, met Jezus in ons midden. En het effect op onze omgeving, door ons gezamenlijk getuigenis, zal niet uitblijven.

*Dit citaat is uit de Willibrordvertaling van 1978. De andere Bijbelcitaten zijn genomen uit de Willibrordvertaling van 1995.

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde, 2015-4

Meer over deze open dag.

Dit is a4086 op www.kcv-net.nl

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter