KCV

 

50 jaar KCV
Startpagina

Wat gebeurde er op 18 februari 1967
Hoe begon de charismatische vernieuwing in de RKK?
 

Eucharistie Pittsburgh 18 februari 2017

De eucharistieviering, 50 jaar na het begin van de Katholieke Charismatische Vernieuwing in hetzelfde Pittsburgh, laat veel zien en geeft een aardig inkijkje in de KCV op internationaal niveau.

bisschop PittsburgHoren of luisteren

Bisschop Zubik vraagt in zijn bevlogen preek: 'Waar was jij op 18 februari 1967 (toen in Pittsburgh deze vernieuwing op gang kwam, die in 50 jaar tijd de levens van zeker 120 miljoen rooms-katholieken zou veranderen)?' En hij benoemt het verschil tussen horen en luisteren. We kunnen het Woord van God horen, maar we kunnen er ook naar luisteren. 

Vanaf de eerste lofprijzing wordt er in deze viering op gepaste wijze kort in klanktaal/tongentaal gebeden en gezongen. Hoe vaak dat past binnen de vaststaande onderdelen van de liturgie is mooi te zien in deze viering.* In een internationale bijeenkomst, waarin niet iedereen Engels verstaat, is deze 'taal van de Geest' ook nog eens extra functioneel.

lofprijzingLofprijzing

De voorbeden, gebeden door representanten van alle continenten, laten zien wat de internationale leiders van deze vernieuwing hopen dat gaat gebeuren. Ze hebben geen beleidsplan maar wel dingen waarvan ze geloven dat Gods ze wil laten gebeuren met onze actieve inzet.

Kees Slijkerman

*Meer uitleg hierover in Vieren met viesie.

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter