Gebedsgroepen en gemeenschappen

 

Acht kenmerken van een katholieke gebedsgroep
vernieuwend met charisma's
 

Wat is een charismatische gebedsgroep?

Een charismatische gebedsgroep is een groep mensen die iets van de doorbraak van de Geest ervaren hebben of daarnaar verlangen. Ze komen regelmatig bijeen, meestal wekelijks.

De bijeenkomst duurt doorgaans zo’n een á twee uur. Je ontmoet elkaar, toont belangstelling voor elkaar, en er wordt samen gebeden, gezongen en in de Bijbel gelezen. Er is ruimte voor de charisma's, er is stilte, er wordt samen gedeeld, soms wordt er ook nog uitleg gegeven over een bepaald onderwerp.

In alle vrijheid kun je vertellen wat je in de afgelopen week in je omgang met de Heer meegemaakt hebt: de mooie dingen, de moeilijke dingen.'Over je laten bidden' kan soms ook, bijvoorbeeld met een hand op je schouder (als je dat goed vindt) of ander gebaar van zegening.

Je kunt zeggen waar je vragen bij hebt, en anderen weten je misschien een antwoord te geven of krijgen tijdens het gebed een ingeving van Gods Geest voor jou. Ook tussen de bijeenkomsten door ben je met elkaar verbonden.

In de praktijk is het erg moeilijk om in je eentje geestelijk te groeien. Je voelt je eenzaam als niemand jouw ervaringen herkent. Je hebt behoefte aan mensen met wie je die ervaringen kunt delen. Die mensen kun je vinden in o.a. een charismatische gebedsgroep of gemeenschap. Acht kenmerken van een katholieke gebedsgroep van charismatische vernieuwing.

Misschien kun je er eens voor bidden of jij met een paar anderen zo'n groep moet starten of dat je eerst eens zo'n groep moet bezoeken. Het aantal katholieke gebedsgroepen in Nederland is ongeveer honderd. Voor hun contactgegevens kun je bellen naar het dienstencentrum van de KCV in Helmond, tel. 0492-554644 of dit contactformulier invullen.  

Meer:

- Meer over katholieke charismatische gebedsgroepen in Nederland

- Gebedsgroep in Bussum, Helmond

- Artikel 'Gebedsgroep: pinkstergenade'

- Handboek KCV Vlaanderen 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter