Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

HOE CELEBRATE IN VOORTHUIZEN TERECHTKWAM

Hoe is het katholieke Celebrate festival op de Veluwe terecht gekomen? Dat is toch wel een wonderlijk mooi verhaal. Marc Scheres, voorzitter van het Celebrate-comité, vertelde het aan het einde van de eerste editie in Voorthuizen.

“We hebben het hele land afgezocht naar mogelijk geschikte locaties voor onze vakantieconferentie Celebrate. Trouwe deelnemers raakten een beetje uitgekeken op de vakantieuitstapjes in de omgeving van Stadskanaal, waar Celebrate van 2010 tot en met 2017 werd gehouden. Het was tijd voor iets nieuws.

Er was een hele lijst wensen waar de locatie aan moest voldoen: goedkoop, centraal in het land, geschikt voor zowel vakantie vieren als conferentie houden. Op de meeste campings die we via internet gevonden hadden, was geen plek of er waren andere redenen waardoor het daar niet kon.

Juist op dat moment

Uiteindelijk bleven er drie locaties over om te bezoeken. Camping Beloofde land in Voorthuizen was er daar een van, maar die had nooit meer gereageerd op een e-mail om een afspraak te maken. Andere vakantieparken reageerden wel enthousiast en daar ben ik met Peter van Hoof en Gerard Klarenbeek gaan kijken.

Ze bleken helaas helemaal niet geschikt en onverrichterzake vertrokken we weer. Al drie uur in de auto onderweg zaten we nu een beetje te sikkepitten. Ik zat wat met mijn telefoon te spelen en precies op dat moment kwam er een e-mailtje van de beheerder van Beloofde land binnen, met een offerte voor Celebrate 2018. Dat hebben wij ervaren als een gebedsverhoring.

Hoe Celebrate in Voorthuizen ontvangen werdBeheerder Rein (l) vertelt zijn kant van het verhaal.

Daar achter die bomen

De week daarop zijn Gerard en ik gaan kijken en we hadden direct het gevoel: deze camping straalt de sfeer en de vrede uit die wij zoeken. We zagen echter een probleem: er is hier op deze camping geen grote zaal en we zagen ook geen ruimte om een grote tent op te zetten. Beheerder Rein vroeg: “Wat missen jullie?” Waarop ik zei: “We missen eigenlijk een grote sporthal.” Daarop hij zei: “Daar achter die bomen staat een joekel van een sporthal.”

Katholiek kerkje vlakbij

En ander knipoogje van God hebben we ervaren toen we een eerste medewerkersdag op de locatie wilde houden als voorbereiding. Door een vergissing had de beheerder er geen locatie voor gereserveerd. Dat bleek toen ik hem twee weken daarvoor belde. Maar toen schoot hem te binnen dat er een paar honderd meter verderop een katholiek kerkje was, ooit gebouwd voor het toeristenpastoraat. Hij heeft toen die ruimte voor ons geregeld. Dat kerkje bleek zo mooi te zijn, dat we er niet alleen voor die medewerkersdag gebruik van wilden maken, maar voor meer onderdelen.

Zo heeft God voorzien in een park, in een grote zaal en in een extra ruimte voor een parallel programma. Wij voelden hierin heel duidelijk de hand van God.”

Aanvraag in een la gelegd

Beheerder Rein kreeg van Marc een presentje aangeboden. Daarna nam Rein de microfoon en vertelde hij zijn kant van het verhaal:

“Die aanvraag kwam binnen en ik zei tegen mijn collega: ‘Ik denk niet dat we dat moeten doen, wij kunnen dat niet organiseren. We kunnen dit alleen als er een hele sterke organisatie achter zit.’ En toen heb ik die aanvraag in een la gelegd met de gedachte: ‘Als God het wil, dan gaat het gebeuren. Ik wil het even laten rusten en in gebed brengen. En: niets menselijks is ons vreemd, we zijn van een wat andere christelijke signatuur, alles wat een beetje anders is, daar worden we een beetje bang van.

Nader tot elkaar gekomen

Later dacht ik: is dit niet een uitgelezen kans om te laten zien dat het niet gaat om de vormen, maar om de liefde van onze Here Jezus Christus? Als we zo’n groep niet aannemen, zijn we dan niet ongehoorzaam aan de wil van God de Vader? De eerste paar dagen dat jullie hier waren vond ik best spannend, maar we hebben genoten en gezien dat Gods Geest door jullie heen werkt. We zijn nader tot elkaar gekomen en ik zal jullie heel graag nog een keer ontvangen op Beloofde land.”

K.S.

Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2019-2

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter