Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

Meer van Tiny Pouwels
En haar publicaties

Neem ook een abonnement
Op Bouwen aan de Nieuwe Aarde
 

LIEFDE EN VERTROUWEN

Een praktisch boekje

Het boekje Op golven van liefde en vertrouwen is een weergave van een retraite, gegeven door Jacques Philippe*. Op aandringen van anderen heeft hij zes conferenties uitgeschreven. Je zou deze teksten als gids voor een persoonlijke retraite kunnen gebruiken.

In dit boekje beschrijft Jacques Philippe 'de kleine weg' van Teresia van Lisieux, die je ook de 'weg van vertrouwen en liefde' zou kunnen noemen. De belangrijkste teksten van Teresia verduidelijkt hij. Uitgaande van deze teksten beschrijft hij de innerlijke houdingen van Teresia die de genade van God aantrekken, zoals nederigheid, vertrouwen, het beleven van het nu-moment, de liefde en de dankbaarheid.

Teresia wil 'klein' blijven. Hiermee bedoelt ze: je eigen 'niets' erkennen, erkennen dat je zonder God niets bent. Alles van God verwachten, zoals een klein kind alles van zijn vader verwacht. Het betekent zich over niets zorgen maken. En verder schrijft ze: 'Al het goede dat ik doe - en ik span me in om het te doen - schrijf ik toe aan Gods goedheid'.

Jacques Philippe beschrijft met concrete voorbeelden hoe we kunnen zoeken naar harmonie tussen 'zelf-doen' en 'volledig vertrouwen op God'. Voor mensen die zich aangesproken weten door de spiritualiteit van Teresia is dit een praktisch boekje, waarin je veel inspiratie en goede raad ontvangt.

Tiny Pouwels

------------

*Jacques Philippe is lid van de katholieke charismatische Gemeenschap van de zaligsprekingen (Communauté des Béatitudes). Zijn boeken worden in meerdere talen vertaald. Bij uitgeverij Carmelitana verschenen eerder van hem: 'Tijd voor God' (over het gebed); 'In de school van de Heilige Geest' en 'Innerlijke rust als weg naar God'.

Op golven van liefde en vertrouwen - Thérèse van Lisieux aan het woord, Uitgeverij Carmelitana, ISBN 9789076671895, 14 euro.

 Meer over Teresia van Lisieux en haar 'kleine weg' 

 Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2013-5

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter