Charisma's

Gezaghebbende definities
Lees verder >>
Studeer, denk mee en stel vragen
Lees verder >>
Met een vrijwillige bijdrage
Lees verder >>
 
 

Jesaja 11,1-3 ?

De Catechismus van de Katholieke Kerk (nr. 1830) reserveert de term “gaven van de Geest” voor de zes of zeven eigenschappen van de Geest die Jesaja 11,1-3 noemt: vrees voor de Heer of godsvrees, godsvrucht, kennis of wetenschap, sterkte, raad of beleid, inzicht of verstand en wijsheid. 

Speciale categorie charisma’s

Recente studies naar de eerste helft van de kerkgeschiedenis tonen dat deze gaven ook wel omschreven zijn als een speciale categorie charisma’s, speciaal bestemd voor mensen die moeten besturen, zoals de toekomstige Koning Messias. Dat schrijft Raniero Cantalamessa in een officieel commentaar op de website van het Vaticaan (zie 0418uk op www.stucom.nl).

Maar... voor elke vormeling

Er is echter veel voor te zeggen dat ze geen charisma zijn. De profeet Jesaja beschrijft hier “De Geest van de HEER” en noemt dan zes kenmerken van de ene Geest die bij het sacrament van het vormsel over alle vormelingen wordt afgesmeekt.

Verder lezen

Een zeer goede serie artikelen waarin ze alle zeven worden toegelicht kun je vinden als 0454 op www.stucom.nl, artikelen van Edgard Peeters in Bouwen aan de Nieuwe Aarde.

Startpagina Gaven van de Geest

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter