Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

BEWEGING VAN HET HEILIG AANSCHIJN

Een nieuwe beweging

De Stichting Porta Fidei is op 30 september 2014 officieel opgericht. De vrienden van deze stichting en degenen die betrokken zijn bij iconenatelier Hüsstege vormen de beweging van het Heilig Aanschijn.

De apostolische brief van paus Johannes Paulus II Novo Millennium Ineunte* is het kompas van deze beweging. Daarin wordt het derde millennium in het Licht van het Gelaat van Jezus gesteld en worden we opgeroepen tot nieuwe evangelisatie.

icoon-heilig-aanschijn-husstege

Apostolaat

Gods oproep om zijn Aanschijn te zoeken (Psalm 27,8) is de basis van ons apostolaat. Geschapen naar Gods beeld roept Hij ons op om Hem te leren kennen en zijn liefde zichtbaar te maken. Door het beschouwen van de mysteries uit het leven van Christus, waar wij iconen van schilderen, ontdekken wij zijn ware Gelaat en daarmee ook dat van ons zelf. Het diepste verlangen van de mens is God te zien. Dat verlangen is vervuld doordat God in Jezus een van ons is geworden. God heeft een gezicht gekregen, in Jezus zien wij Gods ware Gelaat. Door altijd naar Hem op te zien en zijn Woord te onderhouden, worden we omgevormd tot de nieuwe mens.

Abt en bisschop

Abt Bernardus van de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven te Berkel-Enschot is bestuurslid van Porta Fidei en begeleidt de 'Heilig Aanschijndagen' en cursussen iconen-schilderen van deze beweging. De cisterciënzers beleven van oudsher de spiritualiteit van het Heilig Aanschijn. Mgr. J. van Burgsteden s.s.s., die namens de bisschoppenconferentie het contact onderhoudt met de kerkelijke bewegingen en nieuwe gemeenschappen, begeleidt Porta Fidei. Stichting Porta Fidei is door de overheid erkend als een algemeen nut beogende instelling (anbi).

Meer: www.portafidei.nl

Nieuwsbrief: Familia 

*In Novo Millennium Ineunte (0020 op www.stucom.nl) komt het woord 'gelaat' 35 keer voor, bijvoorbeeld in deze zin: 'Heiligheid overtuigt zonder omhaal van woorden, en is de levende weerspiegeling van Christus' gelaat.'

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2015-5

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter