Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

HOE LANG BLIJVEN BIDDEN OM GENEZING?

Mary Healey over doorgaan met bidden terwijl de genezing nog niet plaatsvindt.

Sommige mensen geloven dat we, voordat we met iemand gaan bidden om genezing, eerst moeten onderscheiden of het de wil van de Heer is diegene te genezen. Maar dat is over het algemeen gesproken geen goed idee, om twee redenen.

Ten eerste omdat het veronderstelt dat we op betrouwbare wijze kunnen onderscheiden wat de wil van de Heer is voor een andere persoon. Dat is echter - behalve als iemand een volwassen charisma van onderscheiding heeft - niet vaak het geval. Het kan zelfs aanmatigend zijn.

Ten tweede veronderstelt het dat we alleen zouden moeten bidden voor dingen waarvan we al met zekerheid weten dat het de wil van de Heer is. Maar dat zou onze vraaggebeden ernstig belemmeren en in strijd zijn met de praktijk en de traditie van de Kerk.

Uitkomst overlaten

Een betere benadering is te bidden met groot vertrouwen in de wil van de Heer om te genezen, terwijl je toch de uitkomst geheel aan Hem overlaat. Blijf aanhoudend bidden tot de genezing plaatsvindt of totdat er een aanvoelen is dat de Heer je gebed in een andere richting leidt. Of totdat de zieke persoon een vreugdevolle en vredige zekerheid heeft dat zijn of haar leed onderdeel is van het perfecte plan van de Heer.

Dit is wat Paulus deed met zijn ‘doorn in het vlees’ (2 Korintiërs 12,7). Paulus zegt niet wat de doorn in het vlees was, alleen dat die gezonden was door Satan om hem te kwellen. Was het een lichamelijke kwaal? Een terugkerende verleiding? Een tegenstander die zijn bediening blokkeerde en zijn leven moeilijk maakte? Of een relatieprobleem binnen zijn apostolische team?

Niet simpelweg veronderstellen

Het kan een van deze kwellingen zijn of nog iets anders. Belangrijk is in ieder geval dat Paulus niet simpelweg veronderstelde dat deze doorn Gods wil was. Hij bad drie keer, God smekende om die doorn weg te nemen. Hij stopte pas toen de Heer hem erover aansprak en hem een diep vredig besef gaf dat er een goddelijk doel was met deze doorn.

Misverstand

Sommige mensen vrezen dat als we bidden met groot geloof voor iemands genezing, die persoon diep teleurgesteld zal zijn als de genezing uitblijft. Deze tegenwerping is vaak gebaseerd op een misverstand. Met groot vertrouwen bidden om genezing betekent niet dat je mensen de garantie of belofte geeft dat ze zullen genezen. Niemand zou zo’n belofte moeten geven, tenzij iemand met een profetische gave die in de loop van de jaren erg betrouwbaar blijkt te zijn, zoals de heiligen Johannes Vianney (pastoor van Ars) en pater Pio.

Degene die niet genezen wordt

Mijn ervaring is dat als er geen onbezonnen belofte is maar eenvoudigweg gebed om genezing (healing prayer) met groot vertrouwen, dat zelfs degenen die niet genezen worden op dat moment bemoedigd en opgebouwd heengaan. Zij hebben een vernieuwd besef van Gods liefde en hebben ook de liefde en zorg van het lichaam van Christus ervaren, doordat anderen over hen baden. Hun geloof is niet verdampt maar juist versterkt om volhardend met hun verzoek naar de Heer te gaan.

Dr. Mary Healey

Lid van de Pauselijke Bijbelcommissie en zij nam vanuit de Pauselijke Raad voor de Eenheid deel aan de dialoog met de Pinksterkerken.

Uit Healing - Bringing the Gift of God’s Mercy to the world van Mary Healey, 2015. Zij is lid van de Pauselijke Bijbelcommissie en nam vanuit de Pauselijke Raad voor de Eenheid deel aan de dialoog met de Pinksterkerken. Vertaling: Kees Slijkerman.

Met toestemming van Mary Healey gepubliceerd in Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2019-1.

Lees ook het vervolg-artikel VOL VERWACHTING BIDDEN OM GENEZING van Mary Healey

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter