Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

Hoe begon KISI in Nederland?


Op weg met liederen en musicals
Artikel Joyce van Pampus 2013
 

AANGESLOTEN BIJ KISI

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2013-6 

Irene Hogedoorn

Onze dochter Amy deed mee aan de kerstmusical 'De Hemel op Stelten', tijdens de vakantieconferentie Celebrate 2010. In zo'n mooie engelenjurk dansen en zingen, dat wilde ze wel vaker doen.

Ik ben Irene, getrouwd met Ron. We hebben drie kinderen, van 1, 5 en 8 jaar. We zijn nu bijna drie jaar actief betrokken bij KISI*.

In december mocht ze van ons meedoen met een projectweekend in Utrecht en dat vond ze geweldig. Na afloop vroegen we spontaan of KISI wat hulp kan gebruiken en het antwoord was 'heel graag!'. Na wat verdere kennismaking met KISI zijn we gaan helpen bij de projectgroep in Utrecht. We werden steeds meer betrokken bij KISI en werden deel van de KISI familie. Intussen mogen we regelmatig ook zelf op het podium staan.

Mooie reacties

Na de voorstelling staan we altijd achter in de kerk om het naar huis gaande publiek nog even de hand te schudden. We krijgen dan zulke mooie en lieve reacties.

Een tijdje terug speelde Ron voor de engel Gabriel. Ik was Maistra en dochter Amy stond als engeltje in het koor in de 'De Hemel op Stelten'. Na de voorstelling kwam er iemand naar mij toe, ons gezin de hemel in prijzend. 'Wat  goed en geweldig het is dat jullie zo als gezin op het podium staan.'

Ha, ha, ze kijkt naar ons op. Maar wij zijn maar gewoon Ron en Irene. Voor mij was dit wel goed om te horen, want ik heb zelf altijd erg de neiging naar mensen op te kijken. Het was alsof God hier tegen mij zei: 'Je moet niet zo naar die anderen kijken Irene, doe maar gewoon wat je moet doen, zo verspreidt je mijn blijde boodschap'. Wij hadden deze mevrouw duidelijk geraakt door als gezin op het podium te staan.

Ron's oma van 95 jaar zat met tranen in haar ogen naar ons te kijken. Later hoorden we dat ze niet had kunnen slapen die nacht. Ze zag alleen maar die mooie blijde zingende engeltjes. Ze was er zo vol van, dat ze geen oog dicht kon doen. Wauw!

Weer naar school

Na de trainingsweek met KISI in Helmond was er een kind dat in tranen uitbarstte. Niet omdat ze weer naar huis moest, maar wel omdat ze weer naar school moest. Weer het gewone leven in, waar mensen schelden, vloeken en roddelen. Dat doen we niet bij KISI en dat voelt zo fijn en veilig. Veel kinderen doen op school hun spreekbeurt over KISI. Zo zijn ze ook weer aan het evangeliseren.

Gaan

Je ziet dat vooral de wat ouder wordende kinderen gaan merken dat de wereld om hen heen anders is dan zij. Ze leren heel veel bij KISI en we sturen ze telkens weer met de opdracht naar huis om de wereld in te gaan en te vertellen over Jezus. Zoals pas geleden. Het thema was: Gaan met die banaan! De Bijbeltekst daarbij was: 'Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend' (Marcus 16,15). De vraag is niet of we dat moeten doen. De vraag is: waar moeten we heen? Waar wilt u me hebben, Heer?

Je voert je musical op voor mensen die er open oren voor hebben, maar dan moet je weer naar school. Hebben volwassenen het daar niet net zo moeilijk mee? Het is makkelijk om te geloven met andere gelovigen, maar dan moet je de wereld in. En dat valt niet mee.

Veel KISI 's proberen gewoon door hun doen en laten iets van het evangelie duidelijk te maken. Zelf niet vloeken, schelden, pesten. Proberen behulpzaam te zijn en aardig voor de mensen om je heen. En als het lukt over Jezus vertellen.

Op schoot

Een keer zaten we met een grote KISI groep in de kapel om de dag af te sluiten. Onze Thomas van toen nog vier zit bij mij op schoot. Als we zo stil zijn met z'n allen hoor ik hem heel zachtjes zingen: 'Zit je deur nog op slot, zit je deur nog op slot? Van je krrrg krrg krrg, doe hem open voor God'. Dan krijg je als mama tranen in je ogen, als je kleine mannetje zo stilletjes in de kapel je roept om je hart voor onze grote God te openen.

We hebben ons aangesloten bij de KISI Key groep in Helmond en zijn zelf een KISI club gestart in Alphen aan den Rijn. Wat is het fijn om die kleintjes te vertellen dat we een grote God hebben, een Vader in de hemel die van ons houdt en waarvoor wij mogen dansen, zingen en toneelspelen om zijn liefde door te geven aan anderen.

*KISI is een afkorting van Kinder Singkreis. De officiële naam in Nederland is KISI-God’s singing kids. De roepnaam is KISI.

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter