Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

abonnement
Neem ook een abonnement op Bouwen aan de Nieuwe Aarde

vakantie conferentie Celebrate
Met alle generaties

Paulusabdij
Kanaweek
 

Adembenemende en vernieuwende Kanaweek

Paul en Lenie Westerlaken

Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2015-1

Voor echtparen en gezinnen organiseert de katholieke charismatische gemeenschap Chemin Neuf in de zomer een Kanaweek. Het is een gemeenschap met een oecumenische opdracht. Paul Westerlaken vertelt hoe hij in deze Kanaweek terechtkwam.

Paul en Lenie Westerlaken

Het is een hete zondagmiddag, hartje zomer, en we rijden met onze vouwwagen naar het zonnige zuiden, het zuiden van Nederland wel te verstaan. We hebben er zin in en tegelijkertijd zijn we een beetje onzeker en gespannen over wat we kunnen verwachten van de week die voor ons ligt.

Na een uurtje rijden komen we aan in Oosterhout en worden we getrakteerd op het prachtige monumentale klooster, de Sint Paulusabdij, waar (een deel van) de gemeenschap Chemin Neuf huis houdt. We mogen linea recta de Paulusoase oprijden, een camping met uitzicht op het klooster. Daar krijgen we een prachtige ruime plek toegewezen. Wij zijn raskampeerders. We kiezen ervoor om tijdens de conferentie niet van een kloosterkamer binnen maar van ons eigen verblijf buiten te genieten. Het is warm, dus ik trek mijn t-shirt uit als we de vouwwagen gaan opzetten. Al vlot wordt mij vriendelijk doch dringend verzocht niet met ontbloot bovenlijf rond te lopen… Oeps, heb ik wel de juiste keuze gemaakt, ben ik hier op het juiste adres, hoe zijn we hier eigenlijk terecht gekomen?

Geraakt

Lenie doet al jaren ergens in het land een kortere of langere retraite in een klooster. In het voorjaar heeft ze hier de 'Ignatiaanse Geestelijke Oefeningen' gedaan en kwam ze meer dan enthousiast terug, in vuur en vlam: Ik ben geraakt door het gebed voor de eenheid onder christenen en de onderlinge liefde en verbondenheid met God en met elkaar! Ze kreeg de uitnodiging om in de zomer terug te komen, samen met mij (Paul, haar man) en de Kanaweek voor echtparen en gezinnen te beleven. Tja, daar moest ik even over nadenken. Wilde ik een week van onze zomervakantie 'opgeven' en investeren in iets waarvan ik werkelijk niet wist wat ik kon verwachten, maar waar mijn vrouw bijzonder graag bij wilde zijn? Oké, we gaan erheen, ik doe het voor jou, maar wel van harte was uiteindelijk mijn antwoord'.

Zeventien echtparen

'Hartelijk ' is eigenlijk wel een goede beschrijving van de ontvangst, de sfeer en de onderlinge ontmoetingen. Zeventien echtparen hebben er min of meer 'van harte' voor gekozen om dit avontuur aan te gaan: dit avontuur met onszelf, met onze partner, met de andere stellen en… met God! Het thema van de Kanaweek is het Bijbelse verhaal van de bruiloft te Kana, waar Jezus op wonderlijke wijze water verandert in wijn. De vraag die iedere keer weer naar boven komt is: Mag Jezus ons water in wijn veranderen? Deze (bloed-, wijn-) rode draad loopt door het onderwijs, de samenzang en de gesprekken. Hij kleurt de week en ten diepste ons leven in.

Paulus abdij Oosterhout westzijde

Adembenemende rust en schoonheid

De dagen lopen volgens een min of meer vast ritme, waarbij de afwisseling van programma- onderdelen ons alert en actief houdt. Met de dag genieten we meer van de immer stromende koffie en thee, de gezamenlijke maaltijden en aansluitend gezellige afwas-/afdroog-/opruim- momenten, de gebedstijden en samenkomsten in de abdijkerk, de adembenemende rust en schoonheid van de abdij en het omliggende kloosterpark, de nederige en dienstbare instelling van allerlei mensen, het geestelijke klimaat. Alles draagt ertoe bij dat we ons steeds meer kunnen en willen openstellen voor elkaar en voor wat God wil doen in ons huwelijk.

Samen ongestoord stoeien

Het thema van de week wordt dagelijks uitgewerkt in en vertaald naar praktische onderwerpen als onderlinge communicatie, geluk en pijn, seksualiteit en intimiteit, vergeving en verzoening. Persoonlijk en indringend onderwijs geeft de aanzet om er als echtpaar samen verder mee aan de slag te gaan en er vervolgens in subgroepen van enkele echtparen samen over te delen en te bidden. Voor stellen met kinderen is het ondertussen een hele verademing en geruststelling dat de kinderen met een professioneel programma op hun eigen niveau gestimuleerd worden in hun ontwikkeling en geestelijke groei. Dit geeft echt rust en ruimte om samen ongestoord te kunnen stoeien met de items die komen boven drijven. Dat de verwerking van de onderwerpen op verschillende creatieve en verrassende manieren geschiedt, helpt de echtparen sowieso om dingen op eigen unieke wijze te beleven en een plek te geven.

De week vliegt voorbij en voor we het weten staan we met tranen in de ogen afscheid te nemen van mensen en plekken waar we ons mee zijn gaan verbinden en waar we zielsveel van zijn gaan houden.

Paul en Lenie Westerlaken Kanaweek 2014

Welke vernieuwing?

In dit tijdschrift is de vraag natuurlijk geheel terecht welke 'vernieuwing' wij nu hebben ontvangen in ons huwelijk. Allereerst hebben wij (met een recente protestants- evangelische achtergrond) bijzonder genoten van de HEERlijke eenheid onder christenen van verschillende voorkeuren en achtergronden. Hoe geweldig is het om, in diep respect voor ons aller God, deel uit te maken van een grote geestelijke familie die niet ophoudt bij klooster- of kerkmuren, een grote familie waarin meer ons samenbindt dan ons van elkaar scheidt. Wij hebben in de Kanaweek persoonlijk en samen een stuk genezing en herstel ontvangen voor wonden en kwetsuren die we hebben opgelopen op 'het christelijk erf'. We hebben er ook voor gekozen om ons een jaar te verbinden aan Chemin Neuf en aan een kleine groep echtparen die als 'fraterniteit' samenkomt en het leven met elkaar deelt.

Verder zijn wij enthousiast geraakt over nieuwe vormen van samen geestelijke eenheid beoefenen die we hebben geleerd in de Kanaweek. Hoewel we al geruime tijd christen zijn, hebben we verfrissende, inspirerende manieren meegenomen om samen God te zoeken, te bidden en de Bijbel te lezen.

Met verwachting naar God

Al met al hebben wij door de Kanaweek een nieuwe onderlinge liefde en toewijding aan elkaar beleefd, die - zo waarlijk helpe ons God almachtig - de rest van ons leven zal bepalen. Nee, het huwelijks- en gezinsleven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar, iedere keer als wij met ons lege kruikje of ons kruikje met water in gehoorzaamheid en verwachting naar God gaan, wil en zal Hij ons leven (ver)vullen met zijn kostbare HEERlijke wijn.

De volgende Kanaweek in 2015 in de Paulusabdij te Oosterhout is van 19 tot en met 25 juli. Er is ook een Kanaweekend, 18 en 19 april 2015. Actuele informatie en aanmelding: www.paulusabdij.nl. 

Dit is document a4068 op www.kcv-net.nl

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter