KCV

 

genezingen
Startpagina

inhoudsoverzicht
Van deze richtlijnen

Download dit boekje
Nederlandse vertaling 2015 ICCRS-brochure

Met mensen bidden om genezing
Nederlandse brochure 1998

Weekends
voor genezing

Innerlijke genezing

 

Richtlijnen voor het bidden om genezing - ICCRS

In 2009 is het boekje verschenen Richtlijnen voor het bidden om genezing, een belangrijk standaardwerk over een pastoraal gevoelig onderwerp. Het is geschreven door de leerstellige commissie van ICCRS, onder voorzitterschap van Joseph Grech, bisschop van Sandhurst in Australië. ICCRS* is het internationale orgaan van de Katholieke Charismatische Vernieuwing.

Geschiedenis van dit boekje

Dankzij de charismatische vernieuwing - die de laatste vijftig jaar in bijna alle christelijke kerken een plaats heeft gekregen - is ook in de r.-k. kerk veel nieuwe ervaring opgedaan met charisma's van genezing, bidden om genezing en de bediening tot genezing. Met vallen en opstaan hebben pioniers op dit gebied hun weg gevonden. 

Colloquium

In november 2001 kwamen een groot aantal van deze pioniers uit de hele wereld bijeen met bisschoppen, theologen en andere deskundigen, voor een colloquium in Rome. Dit werd georganiseerd door ICCRS, in samenwerking met de Pauselijke Raad voor de Leken. Uitgangspunt voor hun besprekingen was de 'Instructie over gebeden om genezing', die de Congregatie voor de Geloofsleer op 14 september 2000 had gepubliceerd**. Deze instructie bevatte enerzijds een uitstekende theologische uiteenzetting over gebed om genezing, charisma's van genezing en omgaan met lijden, en anderzijds een aantal disciplinaire bepalingen die niet helemaal leken aan te sluiten bij de praktijk. (zie commentaren op www.stucom.nl 0025, 0026, 0046 en 0057). De lezingen van het colloquium werden gepubliceerd in het boek 'Prayer for Healing', Papers given at the International Colloquium on Prayer for Healing and the Charismatic Renewal in the Catholic Church (320 blz, besteladres: www.iccrs.org). 

Klein praktisch boekje

Tijdens het colloquium werd besloten een eenvoudig beknopt boekje met richtlijnen samen te stellen. De 1e Engels versie hiervan verscheen in september 2007. De 5e herziene versie verscheen in april 2012. Daarin zijn kleine wijzigingen doorgevoerd die het resultaat waren van voortgezet overleg met de Congregatie voor de geloofsleer in het Vaticaan. Deze versie is voorzien van een voorwoord door kardinaal Stanislaw Rylko, president van de Pauselijke Raad voor de leken. Zie voor deze Engelse editie en voor informatie over vertalingen in andere talen https://www.charis.international/prodotto/guidelines-on-prayers-for-healing/.

Nederlandse vertalingen

In januari 2009 verscheen in drukwerk de Nederlandse vertaling van de 1e Engelse versie: Richtlijnen voor het bidden om genezing (52 blz., prijs in 2009: 5 euro, exclusief verzendkosten. Besteladres: contact. In 2015 verscheen digitaal de Nederlandse versie van de 5e herziene editie uit april 2012. Deze is hier te downloaden.

Kees Slijkerman, 14 april 2015

* International Catholic Charismatic Renewal Services

** Zie 0024 op www.stucom.nl of Kerkelijke documentatie jaargang 29 nr. 5, 7 september 2001, besteladres: bestel@rkk.nl.

Engelse herziene versie april 2012 zag er zo uit:

cover Guidelines healing 

Nog een andere aanbevolen brochure:

Met mensen bidden om genezing

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter