Gebed en Bijbel

Door Jan van Beeck ofm
Lees verder >>
Interviews met Tiny Pouwels
Lees verder >>
Ook Bijbellezen en gebed
Lees verder >>
 

vertalingen naast elkaar
Ook te lezen op je scherm

dicht bij de oorspronkelijke tekst
Wat staat er eigenlijk en hoe zeg je dat in hedendaags Nederlands?
 

Waarom zoveel vertalingen?

De boeken en brieven die zijn samengevoegd tot de Bijbel zoals we die nu kennen, zijn oorspronkelijk geschreven in het Hebreeuws, Aramees en Grieks. Vrijwel elke Hebreeuwse, Aramese of Griekse tekst kun je op verschillende manieren vertalen in het Nederlands.

Het onderzoek naar die oude talen gaat nog steeds door en de Nederlandse taal verandert steeds weer een klein beetje. Woorden krijgen een iets ander betekenis of worden niet meer gebruikt door een jongere generatie. En er komen nieuwe woorden bij.

Om al die redenen moeten er steeds weer nieuw vertalingen gemaakt worden. Die vertalingen moeten steeds weer rechtstreeks vanuit de oorspronkelijke Hebreeuwse, Aramese en Griekse teksten gemaakt worden.

Soms denken mensen dat de oudste Nederlandse vertalingen, bijvoorbeeld de Statenvertaling, beter zijn. Dat zou waar kunnen zijn als de nieuwere vertalingen alleen maar een bewerking van de oudere Nederlandse tekst zouden zijn. Maar het is niet waar als die nieuwere vertalingen rechtstreeks vanuit de oorspronkelijke Hebreeuwse, Aramese en Griekse teksten zijn gemaakt.

Bovendien ontdekte men nadat de Statenvertaling was gemaakt, dat andere handschriften, niet door de Statenvertaling gebruikt, beter waren.

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter