Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

Adembenemend en vernieuwend
Terugblik deelnemers Kanaweek

Neem ook een abonnement
En krijg 5 keer per jaar een prachtig boekje

Wat staat er nog meer in dit nummer
Van Bouwen aan de Nieuwe Aarde
 

ECHTPAREN GAAN HET KLOOSTER IN

Vijftig echtparen werkten een week lang aan hun relatie. Hun kinderen leerden intussen een spetterende musical.

'Wat ga je doen deze vakantie?' vroegen ze op mijn werk. 'Ik ga naar een klooster. Daar is een week voor getrouwde mensen om aan hun relatie te werken.' Om misverstanden te voorkomen voegde ik er direct aan toe dat het niet was omdat mijn eigen relatie zo slecht was.'

‘Bestaat dat dan?' was een van de verbaasde reacties. Ja, het bestaat en wat een zegen is dat gebleken! 

Zeer verschillende echtparen

In een bloedhete week van de zomer van 2018 hebben we met bijna driehonderd mannen en vrouwen in, op en om de Paulusabdij in Oosterhout gebivakkeerd. Vijftig echtparen vonden het de moeite waard om een week lang intensief met hun onderlinge relatie aan de slag te gaan in deze Kanaweek, die over de hele wereld door de gemeenschap Chemin Neuf georganiseerd wordt.

Een van de eerste dingen die opvalt is dat er zoveel verschillende echtparen deelnemen. Katholiek en protestant, charismatisch en niet-charismatisch, Vlaams en Nederlands, pasgetrouwde stellen, stellen die zichtbaar in verwachting zijn, stellen van wie de kinderen al het huis uit zijn, echtparen die ongewild kinderloos zijn. Al deze verschillende koppels nemen deel aan het programma dat erop gericht is stellen werkelijk met elkaar in gesprek te brengen en te laten merken hoe God hun liefde vernieuwt.

Echt dicht bij de ander komen

In Kana maakte Jezus op een bruiloft van water wijn. Op dezelfde manier hebben we Gods genade nodig om onze menselijke liefde aan te raken en om te vormen tot een hogere soort liefde.

Voor ons als echtpaar was het een geschenk om zoveel tijd met elkaar en met God door te brengen. Elke dag heeft een eigen invulling, maar er is steeds ruimte voor persoonlijk gebed en reflectie. Bovendien zijn er regelmatig gebedstijden en wordt de Eucharistie dagelijks samen met de gemeenschap gevierd. Door het jaar heen is er zoveel drukte, zoveel te regelen, dat er vaak weinig tijd en rust is om je bewust te worden van wat er in je leeft. Jezelf goed kennen blijkt een voorwaarde om echt dichtbij de ander te komen.

Kinderprogramma

Een andere belangrijke voorwaarde was dat voor onze kinderen de hele week goed werd gezorgd, waardoor we de volle aandacht voor elkaar konden hebben. Dat ook de kinderen veel leerden tijdens de week, bleek toen ze op de laatste dag een spetterende KISI-musical voor de ouders opvoerden. We voelden ons echt gezegend dat er zo goed voor de kinderen was gezorgd.

Onze liefde herontdekt

Kanaweek echtparen voor het altaarDe Kanaweek is een week waarin je als echtpaar ruimte krijgt om elkaar en elkaars liefde weer te herontdekken. Door de onderwerpen die je tijdens de week krijgt aangereikt, ontdek je - soms door verdriet heen - opnieuw de vreugde van het 'ja' dat uit allebei de monden heeft geklonken. Voor ons is het een week geweest waarin we onze liefde hebben herontdekt en waarin onze liefde zich door Gods genade heeft verdiept.

Mark en Nanja Borst

Volgende Kanaweek

De volgende editie van de Kanaweek in Oosterhout is van 21 tot 27 juli 2019. Info 

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2019-3

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter