Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

geschiedenis
Van deze gebedsgroep

Meer over gebedsgroepen
In Nederland
 

MUZIKALITEIT EN ZORGZAAMHEID

Jubileum 40-jarige gebedsgroep in Bussum

Zaterdag 21 maart 2015. De oecumenische Gebedsgroep Sint Bernard viert haar 40-jarig bestaan. Jean Janssen, die 40 jaar geleden met Luc Cikot deze groep begon, is met zijn muzikale talent nog altijd een dragende kracht onder deze groep.

Jean JanssenJean Janssen

Meestal zijn ze met 8 à 10 personen, soms maar met vier. Met af en toe wat vallen en opstaan zijn ze die jaren door trouw gebleven, vertelt Jean Janssen aan het begin van de dag. 'Vallen, als we weer eens vergaten dat niet wij de groep maken, maar de Heer; opstaan, als we vervolgens weer nederig genoeg werden om de groep opnieuw aan Hem toe te vertrouwen.'

Dirigent en organist

Jean is van beroep kerkmusicus en was tot aan zijn pensioen dirigent en organist in de parochie waar we vandaag te gast zijn. Hij had in de jaren negentig ook een groot aandeel in de samenstelling en muzieknotatie van de bundel Zing een nieuw lied*. Een bundel die tot op de dag van vandaag nog door veel katholieke charismatische groepen gebruikt wordt, in Nederland en Vlaanderen. Vandaag zingen we allemaal liederen uit die bundel, plus nog een zelfgemaakt danklied van Jean.

Wat de Heer jou nu zegt

De laatste jaren komen ze niet meer 's avonds maar op een middag samen, van drie tot vijf. Eerst een half uur bijpraten en wat drinken, dan lofprijzing onder muzikale begeleiding van Jean Janssen. Na de lofprijzing lezen ze samen een bijbelgedeelte op de wijze van lectio divina: in stilte lezen met een open hart voor wat de Heer jou op dat moment via deze tekst wil zeggen. Daarover uitwisselen en dan nog een keer lezen. Om beurten heeft iemand van de groep de taak om biddend een passende tekst uit de Bijbel te zoeken en in te brengen. Ze sluiten hun bijeenkomst altijd af met voorbeden.

Bezinningsdag

Ze combineren hun 40-jarig jubileum vandaag met de jaarlijkse bezinningsdag. Bijna elk jaar organiseert de oecumenische Gebedsgroep Sint Bernard een bezinningsdag met een spreker. Spreker is vandaag Theo Voorhout, lid van de Croygemeenschap in Aarle-Rixtel. Hij sprak over de tekenen in het evangelie volgens Johannes. Niet vanaf een papier en ook niet met een powerpointpresentatie. Hij had alleen een bijbel in zijn hand. Er werd geboeid naar hem geluisterd door de dertig aanwezigen in het parochiecentrum van de grote Mariakerk.

Bruno NagelBruno Nagel

Universitair docent

In dit parochiecentrum, De Sloep genaamd, komt in een vergaderkamer de gebedsgroep wekelijks samen. Twee gebedsgroepleden hebben een sleutel van het centrum. Een van hen, Bruno Nagel, neemt al sinds 1983 deel aan deze gebedsgroep. Hij doceerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en voelde behoefte aan een diepere geloofsbeleving. Hij kwam in contact met de gebedsgroep en is gebleven. Vandaag heeft hij de leiding.

Bij binnenkomst verwelkomt Bruno alle mensen met de uitnodiging op een mooie kaart een inspirerende tekst te schrijven. Die kaarten gaan in een mandje en aan het einde van de dag kan ieder er een kaart uit meenemen naar huis. Op de kaart die ik trek wordt mij vrede toegewenst.

Zorgzame aandacht

gebedsgroep Bussum 40 jaar

En dan liggen er nog meer dan tien kaarten waarop al een wens voor iemand geschreven staat. Iemand die vandaag niet kon komen of waar de groep een speciale band mee heeft. En iedereen is uitgenodigd om daar zijn of haar naam onder te zetten en eventueel nog een bemoedigend woord. Het tekent de zorgzame aandacht die de leden van deze groep hebben voor elkaar en voor anderen.

In de middagpauze zitten een aantal leden van de groep in de kerk klaar om te bidden met ieder die dat wil. 'En als er na een kwartier niemand meer komt, dan zijn we daar natuurlijk weer weg', zegt Bruno er heel praktisch achteraan.

In de kerk

Aan het eind van de dag zitten we allemaal in de kerk voor een gebedsviering. Bruno nodigt ieder die dat wil uit om een waxinelichtje aan te steken en op de trappen van het priesterkoor te plaatsen bij een icoon van Jezus. Jean zit achter de piano. We zingen, danken en vragen God om zegen.

Kees Slijkerman

#

Contact met deze gebedsgroep: tel. 035-6919988, e-mail: jjm.janssen1812 ziggo.nl

*De zangbundel Zing een nieuw lied is een uitgave van de Katholieke Charismatische Vernieuwing in Nederland en Vlaanderen. Het tekstboekje (1994) kost 6 euro, de dikke bundel met muzieknotatie (1996) was uitverkocht en is in 2014 in Vlaanderen heruitgegeven. Deze kost in Nederland 15 euro, plus 7 euro verzendkosten (past niet door de brievenbus). Besteladres: KCV-dienstencentra in Helmond en Tielt.

#

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2015-3

Meer over deze gebedsgroep op pag. 10, 13 en 14 van dezelfde editie.

 

Dit is a4106-2 op www.kcv-net.nl

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter