Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

ARME MENSEN ZULLEN DE KERK WEER REDDEN

Leo Omlo

Bent u de afgelopen tijd bang geweest voor uw aandelen, hypotheek of spaargeld? Hier enkele bespiegelingen van Leo Omlo die zichzelf de vraag stelde: Wie zal het winnen? God of de mammon? Redactie (2008).

In mijn parochiekerk stond vanmorgen Franciscus centraal. Onze kerk is toegewijd aan hem. Een pater jezuïet ging voor in de Eucharistie. Een Jezuïet die fan is van Franciscus, jawel! Hij had het over dat arme mannetje, dat onze kerk in de 13e eeuw heeft gered en hij besloot zijn preek als met een profetie: 'Ook nu zullen de arme mensen de kerk weer redden, dat is door de eeuwen heen altijd zo gegaan.'

Franciscus wist waar hij het moest halen: niet bij de rijken. Hij had het verhaal van de rijke jongeling begrepen: 'Verkoop alles en volg mij'. Zijn vader werd daar niet blij van. Franciscus des te meer. Hij had de Bron gevonden. Dat was genoeg voor hem, meer dan genoeg.

GROTE GRAAIEN

Bent u de afgelopen tijd bang geweest voor uw aandelen, hypotheek of spaargeld? Iedere dag opnieuw werd erover gepraat en misschien als u dit leest nog steeds. Heeft u er wat van begrepen? Ik eigenlijk niet zoveel. Wat mij is bijgebleven is, dat eerst het communisme ten val is gekomen en dat nu het kapitalisme ook wel niet overeind zal blijven. En dat het toch ook wel te maken heeft met het grote graaien. Ik hoorde zelfs in een tv-programma, dat hebzucht belangrijk is om kapitaal te maken, anders zou er niets van onze economie terechtkomen. En dat we allemaal wel iets van die hebzucht in ons hebben. En iemand vulde aan: 'Als het maar gezonde hebzucht is.'

Daar sidderde ik van. Is dat onze westerse maatschappij? Ik zag als het ware die slang op de loer liggen ..., weet u wel die ene slang…, mammon.

IN ONZE TIJD

Het wordt tijd, dat er weer eens een Franciscus opstaat. Of kent u ze: de Franciscussen van onze tijd? Kijk maar eens goed om u heen, ze zijn er, alleen niet zoveel.

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2008-6

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter