KCV

 

PAULUS VI, JOHANNES PAULUS II, BENEDICTUS XVI EN FRANCISCUS
Video en vertaling

Wat vraagt paus Franciscus nu aan de KCV
Deze tien aandachtspunten

Video van hele bijeenkomst op 1 juni 2014 in Rome
Paus Franciscus bezoekt de KCV in het Olympisch stadion

Nederlandse vertaling van de toespraak van de paus op 1 juni 2014


Engelse vertaling van wat paus Franciscus op 1 juni 2014 heeft gezegd


Engels verslag van de bijeenkomst
in het Olympisch stadion in Rome

Video met paus Paulus VI en paus Johannes Paulus II


Korte video vanuit het publiek
Enthousiaste zang 1-6-2014

Beeldverslag in 3 minuten
Van Romereports.com
 

Wat vindt de paus van deze vernieuwing?

Paus Franciscus staat achter de charismatische vernieuwing, net als zijn voorgangers. Hij noemt deze vernieuwing een 'stroom van genade in de Kerk en voor de Kerk '.

Noodzakelijk

Paus Franciscus heeft zich aan het einde van de jaren zeventig en in de jaren tachtig vergist in de charismatische vernieuwing. Hij kon de mensen van deze vernieuwingsbeweging niet uitstaan en verweet hun 'liturgische vieringen te verwarren met sambalessen'. De paus zei dit tegen journalisten in het vliegtuig van Brazilië naar Rome, na de Wereldjongerendagen in 2013. Maar hij vervolgde: 'Toen heb ik ze beter leren kennen en heb ik me bekeerd. Ik zag wat ze deden en deed elk jaar de Mis voor hen in Buenos Aires. Met hulp van goede adviseurs is deze beweging de goede weg gegaan. Ik denk dat deze beweging zo veel goeds gedaan heeft voor heel de Kerk. De charismatische vernieuwingsbeweging dient de Kerk. Ze vernieuwt ons!' Aldus de paus in het vliegtuig. Hij noemde de bewegingen noodzakelijk en 'een gave van de Heilige Geest'. Bron: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2013-5.

Richting geven

Toen hij tot paus was gekozen is hem gevraagd om zijn visie en advies voor degenen die deze Vernieuwing verder willen brengen. In drie belangrijke toespraken heeft paus Franciscus richting gegeven aan de Katholieke Charismatische Vernieuwing:
- op 1 juni 2014 in het Olympisch Stadion te Rome;
- op 3 juni 2017 in Circus Maximus te Rome;
- op 4 juni 2017 op het Sint-Pietersplein te Rome. (Klik op de datum om de Nederlandse vertaling te lezen.)

Videofragmenten uit toespraken van paus Franciscus over de KCV, met Engelse ondertiteling en gegroepeerd naar thema met bezinnings vragen. Op verzoek van paus Franciscus is CHARIS tot stand gekomen: een nieuwe dienstverlening waarin bestaande organisaties zijn opgegaan.

Boek met pauselijke uitspraken overde KCV vanaf het begin tot 2012: Then Peter stood up... - Oreste Pesare

In Warschau presenteerde een afgezant van de Pauselijke Raad voor de Leken op 2 oktober 2015 tien boodschappen van paus Franciscus aan en over de KCV.

BestandenMeer hierover

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter