De KCV

Naar deze gebedsgroep?
Lees verder >>
Op ons full-colour tijdschrift
Lees verder >>
Steun ons met gebed en giften
Lees verder >>
 

PAULUS VI, JOHANNES PAULUS II, BENEDICTUS XVI EN FRANCISCUS
Video en vertaling

Wat vraagt paus Franciscus nu aan de KCV
Deze tien aandachtspunten

Video van hele bijeenkomst op 1 juni 2014 in Rome
Paus Franciscus bezoekt de KCV in het Olympisch stadion

Nederlandse vertaling van de toespraak van de paus op 1 juni 2014


Engelse vertaling van wat paus Franciscus op 1 juni 2014 heeft gezegd


Engels verslag van de bijeenkomst
in het Olympisch stadion in Rome

Video met paus Paulus VI en paus Johannes Paulus II


Korte video vanuit het publiek
Enthousiaste zang 1-6-2014

Beeldverslag in 3 minuten
Van Romereports.com
 

Wat vindt de paus van deze vernieuwing?

Paus Franciscus staat achter de charismatische vernieuwing, net als zijn voorgangers. In Warschau presenteerde een afgezant van de Pauselijke Raad voor de Leken op 2 oktober 2015 tien boodschappen van paus Franciscus aan en over de KCV.

In Argentinië was hij er al bij betrokken en in Rome heeft hij op 1 juni 2014 een grote bijeenkomst van de Katholieke Charismatische Vernieuwing bezocht en toegesproken. Hij noemde deze vernieuwing een 'stroom van genade in de Kerk en voor de Kerk '. Lees hier zijn hele toespraak in een Nederlandse vertaling en zie hier de hele bijeenkomst op videoDeze bijeenkomst met hem was in het Olympisch stadion te Rome met 50.000 mensen uit 50 verschillende landen.

Aan het einde van deze toespraak vroeg hij alle aanwezigen om voor hem te bidden en knielde hij naast zijn zetel neer, zoals op onderstaand videofragment is te zien.


Paus Franciscus heeft zich aan het einde van de jaren zeventig en in de jaren tachtig vergist in de charismatische vernieuwing. Hij kon de mensen van deze vernieuwingsbeweging niet uitstaan en verweet hun 'liturgische vieringen te verwarren met sambalessen'. De paus zei dit tegen journalisten in het vliegtuig van Brazilië naar Rome, na de Wereldjongerendagen in 2013. Maar hij vervolgde: 'Toen heb ik ze beter leren kennen en heb ik me bekeerd. Ik zag wat ze deden en deed elk jaar de Mis voor hen in Buenos Aires. Met hulp van goede adviseurs is deze beweging de goede weg gegaan. Ik denk dat deze beweging zo veel goeds gedaan heeft voor heel de Kerk. De charismatische vernieuwingsbeweging dient de Kerk. Ze vernieuwt ons!' Aldus de paus in het vliegtuig. Hij noemde de bewegingen noodzakelijk en 'een gave van de Heilige Geest'. Bron: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2013-5.

In de internationale nieuwsbrief van de KCV stond een kort overzicht van belangrijke pauselijke uitspraken over de charismatische vernieuwing. Zie The Popes and the Renewal op pagina 3 in ICCRS Newsletter july - september 2014.

BestandenMeer hierover

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter