Bibliotheek

 

joden en kerk
Startpagina
 

Katholieke Joden

Enkele van de meest prominente 20e eeuwse katholieke Joden waren Kardinaal Lustiger van Parijs, Sophie van Leer en Edith Stein. In de 21e eeuw zijn dat o.m. de priesters John Oesterreicher SJ in Oostenrijk/VS, prof. Antoine Levy OP in Finland en David Neuhaus SJ in Israel. Het Yachad BeYeshua december 2020 webinar bevat een interview met Fr. David Neuhaus die met prachtige foto's erbij illustreerd hoe de pausen historische stappen hebben gezet sinds Jules Isaac met paus Johannes XXIII sprak. Zie onder meer over David Neuhaus SJ. 

In de 19e eeuw waren de Joodse katholieke priesters Theodore (foto) en Alphonse Ratisbonne de stichters van de paters en de zusters van Sion.

Er is een internationale vereniging van katholieke Joden: Association of Hebrew Catholics (AHC), gesticht door katholieke Joodse pater Elias Friedman OCD (1916–1999). Zie ook het interview met David Moss Are Jewish Converts still Jewish? 

Hebreeuwse parochies

Het rooms-katholieke missaal heeft een officiële Hebreeuwse vertaling, waarmee de Eucharistie in het Hebreeuws gevierd wordt. In Israël is het Saint James Vicariate voor Hebreeuws sprekende rooms-katholieken, met gemeenschappen in Jeruzalem, Tel Aviv-Jaffa, Haifa, Beer Sheba, Tiberias en Nazareth.

Pater David NeuhausDe Joodse jezuïet pater David Neuhaus was vicaris van de Latijnse patriarch voor de Hebreeuws sprekende katholieken in Israël. Hij vertelt op deze video over zijn leven al Joodse katholiek. Kerk in Nood publiceerde een Nederlandstalig interview met hem in 2012: deel 1 en deel 2.

Meer hierover

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter