Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 

Boekje Het onze vader uitgelegd
Uitgegeven in 2016

Teksten bij zijn uit uitvaart
En de rouwkaart

persbericht KCV
In memoriam

tips voor het bijbellezen


Negen artikelen over de Zaligsprekingen
Jan zijn laatste artikelen
 

Jan van Beeck

Op 20 juli 2015 is Jan van Beeck ofm overleden. Van de vele artikelen die hij geschreven heeft voor Bouwen aan de Nieuwe Aarde zijn er al heel wat op deze website te vinden. Zie onder.

Jan van Beeck ofm heeft heel veel betekend voor de Katholieke Charismatische Vernieuwing, door zijn grote bijdrage aan het tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde, door de retraites die hij gaf, door voor te gaan in eucharistievieringen, door geestelijk begeleider en biechtvader te zijn voor veel mensen, door de boeken en brochures die hij schreef en niet in de laatste plaats door wie hij was als persoon en als broeder in Christus. Veel zegen hebben we ook ontvangen door zijn actieve deelname aan de Croygemeenschap, een gebedsgroep in Nijmegen, het Landelijk Charismatische Overleg en Antilliaanse, Arubaanse, Kaapverdiaanse en Indonesische groepen. Hij was ook een periode aspirantlid van de Landelijke Pastorale Kerngroep,

Jan van Beeck is geboren in Eindhoven op 6 september 1943. Hij werd in 1961 minderbroeder franciscaan en ontving in 1981 de priesterwijding in Nuenen. Hij woonde in de laatste periode van zijn leven in Nijmegen.

Jan schreef al sinds 1982 voor Bouwen aan de Nieuwe Aarde, en was redactielid van 1982 tot 1985 en van 2000 tot 2013. Lange tijd was hij ook redactiesecretaris en ging alle kopij eerst naar hem. In overleg met de schrijvers redigeerde hij de artikelen. In 1982-1983 verving hij een jaar lang Ed Arons als hoofdredacteur, toen deze in het buitenland zat. 

Van 1968 tot 1977 werkte hij als sociaal-economisch opbouwwerker in Indonesië. Van 1982 t/m 1989 was hij parochiepriester in Tilburg. Jarenlang gaf hij de cursus Reisgezel (over het geven van geestelijke begeleiding). Hij gaf retraites en bezinningsdagen, en was hij betrokken bij Papiamentse en Latijnse vieringen.

Zijn laatste woorden

Hij schreef veel artikelen over de gebedsgroep, charisma's, de Eucharistie en Bijbellezen. Zijn laatste serie artikelen ging over de Bergrede. In de eerste negen afleveringen van deze serie behandelde hij de Zaligsprekingen.

In het nummer van Bouwen aan de Nieuwe Aarde dat op 18 juli 2015 verscheen schreef hij: 'Graag had ik in volgende afleveringen de rest van de Bergrede met u doorgenomen. Helaas stelt mijn gezondheid me daartoe niet in staat. Maar u kunt natuurlijk ook zelf de Bergrede lezen en overwegen. Laat de Heilige Geest u begeleiden. Ik hoop dat velen van ons op deze wijze meer en meer 'mensenvisser' mogen worden: redder van geestelijke drenkelingen die geen houvast hebben. Dat we in verbondenheid met onze leermeester Jezus en bezield van zijn Geest anderen mogen laten voelen dat zij geroepen zijn in Jezus kind van de Vader te zijn. Dat kind-zijn van de Vader geeft zin en doel aan ons leven en brengt Gods grote liefde in deze wereld.'

Dat waren zijn laatste woorden in Bouwen aan de Nieuwe Aarde. Twee dagen later, op 20 juli 2015, is Jan van ons heengegaan. We zullen hem zeer missen.

Kees Slijkerman

Enkele publicaties van Jan van Beeck:

- Het onzevader uitgelegd - uitleg over de betekenis van de woorden van het onzevader - 2016

- Groei in de groep. Ideeënboek voor katholieke charismatische gebedsgroepen, St. Bouwen aan de Nieuwe Aarde, Eindhoven 1991.

- Paasvreugde, Pinksterverwachting. Overwegingen in de Paastijd, St. Bouwen aan de Nieuwe Aarde, Helmond 1991.

De doop in de Geest in de jonge Kerk over het boek Christian Initiation and Baptism in the Holy Spirit 1992.

- Heer, leer mij bidden. Nederlandse bewerking van Robert Faricy en Lucy Rooney, Lord, teach us to pray. Met een handleiding voor het team. St. Bouwen aan de Nieuwe Aarde, Helmond 1994.

- Vieren met visie - De viering van de Eucharistie, uitleg van en mogelijkheden in de dienst - Jan van Beeck ofm en Kees Slijkerman

- Elkaars gezag aanvaarden - artikel uit 2010

- Tips voor het bijbellezen - serie artikelen, begonnen in 2011

Charisma van genezing + voorbeeldfolder bij zegeningsdienst - 2008

Acht redenen voor tongentaal - 2007

Uitleg over tongentaal in Bijbel en heden - 2002

Meer: Interview met Jan van Beeck ofm - 2009

BestandenMeer hierover

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter