KCV

 

Dit persbericht
Als pdf

Meer over Jan
En zijn publicaties
 

In memoriam Jan van Beeck ofm

JAN VAN BEECK OVERLEDEN (1943-2015)

Op 20 juli 2015 is in Nijmegen minderbroeder, priester en auteur Jan van Beeck ofm overleden. Hij heeft heel veel betekend voor de Katholieke Charismatische Vernieuwing, onder meer als redacteur van het tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde, begeleider van de retraites, geestelijk begeleider en biechtvader en schrijver van boeken en artikelen. Hij beheerste meerdere talen en kon mede daardoor veel betekenen voor Antilliaanse, Arubaanse, Kaapverdiaanse en Indonesische groepen.

Auteur

In 1991 verscheen van hem Groei in de groep, een ideeënboek voor katholieke charismatische gebedsgroepen en ook Paasvreugde, Pinksterverwachting, met voor elke dag van de paastijd een meditatie. Ook het boekje Heer, leer mij bidden, uit 1994, is van zijn hand en zijn artikelenserie met uitleg over de eucharistieviering verscheen in 2005 als bundel Vieren met visie.

Jan van Beeck schreef ook veel over charisma's en over het lezen van de Bijbel. In zijn laatste serie artikelen, onder de titel Een basiscursus voor mensenvissers, behandelde hij de Bergrede. Hij kwam niet verder dan negen artikelen over de Zaligsprekingen.

Zijn verlangen

Zijn laatste artikel verscheen op 18 juli, twee dagen voordat hij aan kanker overleed. Daarin schrijft hij: 'Graag had ik in volgende afleveringen de rest van de Bergrede met u doorgenomen. Helaas stelt mijn gezondheid me daartoe niet in staat. Maar u kunt natuurlijk ook zelf de Bergrede lezen en overwegen. Laat de Heilige Geest u begeleiden. Ik hoop dat velen van ons op deze wijze meer en meer 'mensenvisser' mogen worden: redder van geestelijke drenkelingen die geen houvast hebben. Dat we in verbondenheid met onze leermeester Jezus en bezield van zijn Geest anderen mogen laten voelen dat zij geroepen zijn in Jezus kind van de Vader te zijn. Dat kind-zijn van de Vader geeft zin en doel aan ons leven en brengt Gods grote liefde in deze wereld.'

Volgens Kees Slijkerman, hoofdredacteur van Bouwen aan de Nieuwe Aarde, geven deze laatste woorden van Jan van Beeck goed weer waar hij zich voor heeft ingezet en zich helemaal voor heeft gegeven. De mensen van Katholieke Charismatische Vernieuwing zullen hem missen.

Meer: www.kcv-net.nl/bouwen-aan-de-nieuwe-aarde/schrijvers/jan-van-beeck

Wijk bij Duurstede, 22 juli 2015

BestandenDelen

Deel op Facebook Deel op Twitter