KCV

 

Maria Vinkenburg
Haar jeugd en opleiding

Haar doop in De Geest in 1974
Persoonlijk getuigenis

De eerste decennia
Van deze Vernieuwing

Persbericht
Maria Vinkenburg overleden
 

MARIA VINKENBURG

Maria Vinkenburg, (‘s-Hertogen- bosch, 1926) is op 23 augustus 2019 in Nuland overleden.

Zij was een van de belangrijkste stimulerende krachten in de charismatische vernieuwing die begin jaren zeventig ook in katholiek Nederland op gang kwam.

Dienend

Zelf heeft Maria deze vernieuwing in 1974 leren kennen. In 1976 was ze medeoprichter van de Stichting Bouwen aan de Nieuwe Aarde (die in 2001 haar naam veranderde in Stichting Katholieke Charismatische Vernieuwing). Vervolgens heeft ze haar baan als mentrix in het ziekenhuis te Veghel opgezegd om in februari 1977 in de Laagstraat te Eindhoven te gaan wonen en werken in het dienstencentrum van deze stichting in Eindhoven. Met bewoners en medewerkers van dit dienstencentrum vormde zij de Nieuwe Aardegemeenschap, die bleef bestaan tot zij met de laatste medebewoonster, Diny van Sleeuwen, in 2014 verhuisde naar Rosmalen. Haar gezondheid was toen al heel zwak.

Maria Vinkenburg coördineerde het KCV-dienstencentrum tot ze deze taak in 1990 overdroeg aan Gerard Klarenbeek. In 1992 is het dienstencentrum verhuisd naar Helmond.

Inspirerend en leidinggevend

Maria had inhoudelijk een zeer sterke inbreng, veel mensenkennis en wijsheid. Vanaf het begin zat ze in de Pastorale Kerngroep van de KCV, waarvan ze tot 1990 ook secretaris was. Vele jaren maakte ze ook deel uit van het bestuur van de oecumenische Charismatische Werkgemeenschap Nederland (CWN) en was ze een graag geziene medewerkster tijdens de jaarlijkse conventies van de CWN.

Retraites geven

Samen met pater André Beijersbergen sM heeft ze zeker vijftig retraites geleid. Tijdens Nationale Open Dagen van de KCV leidde zij vaak de lofprijzing en presenteerde ze het programma. Ze schreef meer dan 62 artikelen voor het tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde en zat ook jarenlang in de redactie ervan.

Dankdienst 31 augustus

Maria heeft haar lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld maar er was een dankdienst voor haar leven op zaterdag 31 augustus om 11.30 uur, een eucharistieviering met voorganger pater Leo van der Klaauw a.a. Lees hier zijn homilie, waarin hij ook schetst hoe de tijd was waarin Maria Vinkenburg de charismatische vernieuwing leerde kennen. Deze dienst was in de H. Laurentiuskerk, Oude Baan 1 te Rosmalen.

Artikelen Maria Vinkenburg

Van groep naar gemeenschap (1992)

Dalfsen - Feest van eenheid (1977)

Meer artikelen komen nog uit dit artikelenoverzicht met  auteurs en titels

Maria Vinkenburg op video

Hieronder Maria Vinkenburg op video in een heel kort intervieuw in 2017, toen haar geheugen haar al behoorlijk in de steek liet. Ze kon nog goed vertellen hoe haar gebedsleven totaal veranderde door de charismatische vernieuwing. Vanaf minuut 7:27 in deze video over 50 jaar KCV:

VideoMeer hierover

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter