Gebedsgroepen en gemeenschappen

 

Maria Vinkenburg
1926-2019
 

VAN GROEP NAAR GEMEENSCHAP

Maria Vinkenburg

U en ik, we willen allemaal dat onze groep iets meer zal zijn dan een groep die ‑ min of meer vrijblijvend ‑ elke week bijeen komt. Maar met het zeggen dat je meer gemeenschap wilt zijn, ben je dat nog niet. Hoe kun je daaraan werken?

Een van de mogelijkheden is: ook eens op een andere manier samenkomen. Zo hebben wij op de Laagstraat een Kersttraditie hervat, die er al was in het prille begin van de groep, nl. op Tweede Kerstdag een soort 'open middag', waarbij niet alleen de leden van de gebedsgroep welkom zijn, maar ook hun huisgenoten en eventuele gasten. Hoe oud deze traditie al is, kan ik u schetsen aan mijn herinnering dat Harm en Joyce Ruiter nog onder de tafel zaten te spelen! En als u die nu ziet: Harm als student tropische landbouw stage doende in Kenya, en Joyce studente in Leiden!!!

Goede sfeer scheppen

Maar ter zake. Wat doen we op zo'n bijeenkomst? Vooral hartelijke gastvrijheid tonen, aandacht hebben voor de gewone zorgen van de mensen en een goede sfeer proberen te scheppen. We geven hun de mogelijkheid om ‑ alleen of met meerderen, met mensen uit onze gemeenschap erbij, of gewoon maar op zichzelf ‑ naar de kapel te gaan en daar wat te bidden of te zingen. Soms zingen we ook wat met de gasten, zoals de laatste keer toen een van de kinderen een blokfluit had en kerstliedjes speelde.

Een van de hoogtepunten de laatste keer was, toen we met de kinderen naar de kapel gingen en hen daar iets lieten vertellen over het kerstgebeuren.

Die niets voor de gebedsgroep voelen

Het fijne van zo'n bijeenkomst is, dat ook de partners die niets voor de gebedsgroep voelen, eens kans krijgen de mensen te leren kennen die voor hun partner een belangrijke rol in hun leven zijn gaan spelen; dat ze de atmosfeer kunnen proeven van hoe we met elkaar omgaan. Zo hebben we al getuige mogen zijn van heel wat 'bekeringen', d.w.z. dat men niet ineens allemaal naar de groep wilde komen, maar wel dat er veel wrevel en onbegrip verdween: men ging de ander nog meer van harte gunnen dat hij/zij die avond elke week reserveert voor 'de groep'. En we zijn in hun oog ook minder 'sektarisch' geworden, meer gewone mensen met wie je ook hartelijk kunt lachen om een grap en die ook van een lekker stuk tulband houden!

Alleen tijd en aandacht

Kost zo'n middag iets? Alleen tijd en aandacht; verder gaat het vanzelf. Wij zetten thee en koffie en limonade voor de jeugd klaar. Maar de gasten brengen van alles aan... Niet alleen wederhelften zijn welkom, maar ook een moeder of een dochter of andere relaties. We groeien zo echt meer naar elkaar toe, gaan elkaars thuissituaties kennen, enz. Zeer aan te bevelen!

Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 1992-5

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter