KCV

 
 

Meer over Maria Vinkenburg

Wat Maria Vinkenburg allemaal heeft gedaan in de charismatische vernieuwing (retraites begeleiden, lofprijzing leiden, pastoraat, secretariaat, mensen begeleiden en meer; zie het overzicht bij haar overlijden), heeft ze mede kunnen doen door de levenservaring en geestelijke bagage die ze al had toen ze de charismatische vernieuwing leerde kennen.

Jeugd en opleiding

Zij werd in het centrum van ‘s-Hertogenbosch geboren op 24 september 1926 als 11e kind van de 12. Na de ULO had ze allerlei baantjes, maar hielp ze ook in gezinnen van broers en zussen. Daarna volgde ze een opleiding tot verpleegster. Die kon ze niet afmaken doordat ze TBC opliep in een ziekenhuis te Oss. Haar ouders waren toen al overleden. Ze ging naar sanatorium Mariaoord in Rosmalen (waar ze aan het einde van haar leven ook weer verbleef). Ze werd opgenomen in het gezin van haar zus Gerrie, in Waalre. Ze kreeg een eigen tuinhuisje.

Ze werkte als medisch secretaresse van de geneesheer directeur in een ziekenhuis te Eindhoven. Dit heeft ze graag gedaan. Ook de zorg voor de zeven kinderen van haar zus.

In het klooster

In april 1958 trad ze in bij de zusters Norbertinessen in Oosterhout. Daar heeft ze veel geleerd van de Bijbel, de liturgie en het gemeenschapsleven, maar omdat ze te zelfstandig was verliet ze het klooster weer in september 1964. Daarna is ze in verschillende ziekenhuizen mentrix geweest. Haar religieuze roeping is ze blijven beleven buiten het klooster, zoals blijkt uit alles wat ze voor de charismatische vernieuwing heeft gedaan.

Kees Slijkerman
26 augustus 2019

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter