KCV

 
 

Frater Siardus van der Zweep

Barradeel, 20 december 1931 - De Bilt, 9 oktober 2021

Kinderen tot Jezus laten komen was zijn passie. Op de rouwkaart staat te lezen: "Als je gastvrij bent voor een kind omdat je in Mij gelooft, ben je eigenlijk gastvrij voor Mij."

Jeugdwerk Wanwee

In 1973 begon Frater Siardus van der Zweep zijn eerste kinderbijbelclub 'One Way' (naar Johannes 14,6) in Arnhem, een vorm van catechese voor kinderen buiten schooltijd. De kinderen noemden de club al gauw 'Wanwee'. Toen het werk na een paar jaar een grote vlucht nam en er veel clubs ontstonden, is deze naamgeving overgenomen: het werd Jeugdwerk Wanwee.

Frater Siardus 1995 Frater Siardus in de Wanwee-club te Wijk bij Duurstede, 1995


Vanaf 1979 was hij met een informatiestand aanwezig op de Nationale Open Dagen van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Meerdere keren heeft hij in die beginjaren van de Vernieuwing ook het kinderprogramma verzorgd op die open dagen. Hij was ook een trouw lid van de katholieke charismatische gebedsgroep in Arnhem.

Meer dan honderd Wanwee-clubs, internationaal

In goede tijden was er een netwerk van meer dan honderd Wanwee-clubs in Nederland, België, Indonesië, Suriname en op de Antillen. Het jeugdwerk van Wanwee bestond niet alleen uit de kinderbijbelclubs, maar er werden ook kinderdagen en leidersdagen georganiseerd. Daarnaast werden ook het kinderblad Jeugdpost, met daarin onder andere een stukje evangelie en een kleurplaat voor elke zondag, en de bijbelknutselwerkjes door vele kindernevendienstgroepen gebruikt. Tevens onderhield Frater Siardus contact met alle groepen door een contactbrief te schrijven.

Voor dit landelijk netwerk had hij een klein bestuur van 1973 tot en met de laatste vergadering op 21 mei 1996, toen hij het werk en materiaal overdroeg aan een werkgroep van de Stichting Bouwen aan de Nieuwe Aarde (die in 2021 haar naam veranderde in Stichting Katholieke Charismatische Vernieuwing).

Eenvoudig materiaal

Het materiaal dat hij door zijn vaste tekenaar liet maken was eenvoudig, direct bruikbaar en op A4 te kopiëren* om - na het vertellen van een Bijbelverhaal - als knutselwerkje of kleurplaat mee bezig te zijn en er over te praten. 
Zelfs toen de gezondheid en mobiliteit van frater Siardus verder afnam en hij naar De Bilt verhuisde, was hij van plan om daar in de buurt nog weer een nieuwe Wanwee-kinderbijbelclub te beginnen.
Het aan de Stichting Katholieke Charismatische Vernieuwing overgedragen materiaal wordt nu ordelijk bewaard en toegankelijk gemaakt in het Katholiek Documentatiecentrum te Nijmegen, als onderdeel van de collectie Katholieke Charismatische Vernieuwing. 

'Frater Siardus vindt het belangrijk dat we de kinderen bij de Heer blijven brengen. Voorwaarden om dat goed te kunnen doen zijn volgens Frater Siardus: zelf vervuld zijn van de Heilige Geest en vol liefde voor Jezus. Daarnaast is kennis van de Bijbel en het goed kunnen voorlezen of vertellen belangrijk, en niet te vergeten: het goed met kinderen kunnen omgaan en tijd voor ze hebben!' Dat is een citaat uit het artikel Word fan van Jezus over hem in het jaar 2000.

Dat kinderen een persoonlijke relatie met de Verrezen Heer Jezus zouden opbouwen, dat is zijn levenswerk geweest.

Kees Slijkerman, 13 oktober 2021

Interview met frater Siardus in het niet meer bestaande tijdschrift Onder Ons van de fraters: zie pagina 14 van deze editieEn in deze editie uit 2018 op pagina 8-9 een interview, verhaal en foto van Siardus.
*Klik hier en hier voor een voorbeeld van zo'n werkje.

Frater Siardus 1995 Wijk bij DuurstedeFrater Siardus in de Wanwee-club te Wijk bij Duurstede, 1995

 

PS: Heeft u mooie herinneringen aan of mooie foto's van frater Siardus, dan ontvangen we die graag, bijvoorbeeld via deze contactpagina

 

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter