KCV

 

talitakumi


emmausdagen

 

Savio Nederstigt

Op 1 augustus 2020 is pater Savio Nederstigt in Tilburg overleden, de dag waarop hij 60 jaar priester was. Hij zou 6 augustus 85 jaar zijn geworden. In 1995 deed hij voor het eerst als priester mee met een Talitakumiweekend voor genezing en bevrijding in Oirschot en heeft dat tot 2009 volgehouden: ieder jaar 5 of 6 weekenden. 

Savio Nederstigt

Iedereen die een Talitakumiweekend of Emmausdagen heeft meegedaan, herinnert zich vast wel pater Savio, broeder Savio. In zijn kapucijnerpij trok hij aandacht. Die pij was weliswaar buitenkant, maar tevens een teken van eenvoud in navolging van Sint Franciscus. Bij pater Savio ging het op de eerste plaats om de binnenkant en dan vooral om de binnenkant van de medemens die hij op zijn weg tegenkwam. Daar ging zijn aandacht naar uit. Hij was geliefd bij de mensen en was vooral begaan met de kwetsbare mens. Hij kon zich inleven in de ander. Iedereen kon bij hem terecht met zijn verhaal, met zijn vreugde en verdriet. Hij straalde vertrouwen uit, een vertrouwen waardoor mensen zich al gauw op hun gemak voelden en zich openden. Hij luisterde aandachtig en kon je dan ineens op een rake manier, soms met een vleugje humor, een advies of goede raad geven. En al naar gelang de situatie, eindigde het gesprek vaak met gebed of een spontaan biechtgesprek, nooit geforceerd, geleid door de Geest. De termen ruimhartigheid en mildheid passen bij zijn karakter. Hij was een man van gebed met een grote voorliefde voor de Eucharistie, Jezus zelf, als middelpunt. We zijn pater Savio dankbaar voor wat hij heeft betekend voor Talitakumi, de Emmausdagen en in het algemeen voor de charismatische vernieuwing, die hij leerde kennen in Indonesië waar hij 28 jaar missionaris was.

In 1995 deed hij voor het eerst als priester mee met Talitakumi in Oirschot en heeft dat tot 2009 volgehouden: ieder jaar 5 of 6 weekenden, zelfs 1 keer 7 weekenden, in totaal 68 keer! Hij deed het met liefde vanuit de kracht van de heilige Geest. 

Vanaf 2006 stelde Pater Savio zich ook beschikbaar voor de Emmausdagen, mits deze dagen niet samen vielen met de Talitakumi-weekenden, want daar was hij toen de eerst verantwoordelijke priester. Hij is bij de Emmausdagen teamlid geweest vanaf 2006 tot en met maart 2010.   

Als het weekend in Helvoirt plaats vond, kwam hij meestal op de fiets vanuit Breda!

Helaas moest hij ophouden met dit mooie werk, waar hij zo geschikt voor was, omdat hij steeds slechter kon zien. Hij nam afscheid met de woorden:  “Zodra ik weer beter kan zien, kom ik weer meehelpen”. Dit laatste heeft hij inderdaad nog 1x kunnen doen in maart 2015.

Hij was 67 jaar kapucijn en 60 jaar priester, een ‘rijk’ leven dat hij vanuit ‘armoede’ leidde.

Dat Pater Savio mag rusten in vrede.

Leo Omlo, Gemma de Groot, Karel en Tiny Pouwels

Goede gesprekspartner en biechtvader

Zijn medebroeders schreven vorig jaar: "Hij is voor veel mensen een goede gesprekspartner en biechtvader geweest. De gardiaan noemde broeder Savio “een levend gebed”, waarmee hij verwees naar de vele uren die broeder Savio besteedt aan meditatie en gebed."

Het bericht van overlijden staat hier.

Savio Nederstigt 2019Savio bij het 40-jarig jubileum van Talitakumi, november 2019. Foto Kees Slijkerman

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter