KCV

 

Het tijdschrift van deze vernieuwing
Dat 30 juni 2018 met dit nieuws verscheen
 

Vaticaan richt CHARIS op

PERSBERICHT 2 juli 2018

De Rooms-Katholieke Kerk richt een nieuwe service op om de charismatische vernieuwing te bevorderen. Het tijdschrift van deze vernieuwing in Nederland bericht hier uitvoerig over in het nummer dat 30 juni verscheen.

Wens paus Franciscus en oecumenisch

De naam van deze nieuwe service is CHARIS, tevens een afkorting van Catholic Charismatic Renewal International Service. CHARIS is geboren door de wens van paus Franciscus om te komen tot één enkele service ten dienste van alle expressies van katholieke charismatische vernieuwing. CHARIS wordt opgericht door de Heilige Stoel, met name de Dicasterie voor Leken, Familie en Leven. Dit betekent dat CHARIS zal handelen in naam van de Kerk om alle uitingen van katholieke charismatische vernieuwing te dienen. In de statuten van CHARIS, die met Pinksteren 2019 in werking treden, wordt de oecumenische dimensie nadrukkelijk genoemd: ‘Wat we vandaag kennen als Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV) maakt deel uit van een oecumenische stroom van genade. Ze is geboren door de soevereine wil van God in de Katholieke Kerk in 1967 en een vrucht van het Tweede Vaticaans concilie.’

Vruchten van Pinksteren

Katholieke charismatische vernieuwing wordt omschreven als een stroom van genade die personen, groepen, gemeenschappen, activiteiten en bedieningen toestaat zichzelf uit te drukken op verschillende manieren met verschillende vormen van organisatie. Wat al deze expressies van katholieke charismatische vernieuwing gezamenlijk hebben is volgens deze Vaticaanse statuten ‘het ervaren van de vruchten van Pinksteren door een uitstorting van geestelijke gaven - doop in de Heilige Geest genaamd - die ook inhoudt een persoonlijke ontmoeting met Jezus Christus als Redder, een openheid voor het Woord van God, voor uitoefening van de charisma’s en voor evangelisatie in trouwe dienst aan de Kerk.’

De oprichting van CHARIS heeft ook gevolgen voor Nederland. ‘Alle katholieken in Nederland die een doop in de Heilige Geest hebben ervaren en alle initiatieven en vormen van gemeenschap die daaruit zijn voortgekomen staan nu voor de taak samen een ‘service of communion’ te vormen,’ schrijft Kees Slijkerman in de nieuwe editie van Bouwen aan de Nieuwe Aarde, het tijdschrift van deze vernieuwing in Nederland. Hij noemt 21 gemeenschappen en organisaties in Nederland die aan dat profiel beantwoorden. Het hele artikel staat ook op: www.kcv-net.nl/bouwen-aan-de-nieuwe-aarde/schrijvers/kees-slijkerman/charis-leidt-de-kcv-een-nieuwe-fase-binnen.

Via www.kcv-net.nl/kcv/organisatie/internationaal zijn de statuten van CHARIS en achterliggende documenten te vinden.

Meer

In drie belangrijke toespraken heeft paus Franciscus richting gegeven aan de Katholieke Charismatische Vernieuwing:
- op 1 juni 2014 in het Olympisch Stadion te Rome;
- op 3 juni 2017 in Circus Maximus te Rome;
- op 4 juni 2017 op het Sint-Pietersplein te Rome.

Deze toespraken zijn in het Nederlands te vinden op www.stucom.nl als 0389, 0427 en 0430.

De brieven en verklaringen van paus Franciscus en anderen die tot de oprichting van CHARIS hebben staan als 0438uk op www.stucom.nl, de statuten zelf als 0440.

Het tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde is aan te vragen via het KCV-Dienstencentrum in Helmond.

 

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter