KCV

 

alles over viering 50 jaar KCV
Jubileumvieringen in Rome en Nederland
 

VERNIEUWING EN EENHEID MET PAUS FRANCISCUS IN PINKSTERWEEKEND 2017

Persbericht, Wijk bij Duurstede, 29 mei  2017

Een pinkstervoorganger legt uit wat de paus van plan is tijdens het komende pinksterweekend in Rome.  

paus Franciscus

Op uitnodiging van paus Franciscus komen deze week tienduizenden vertegenwoordigers van de Katholieke Charismatische Vernieuwing naar Rome om hun 50-jarig jubileum met hem te vieren. Vanuit Nederland nemen vijftig mensen deel. Ook een aantal evangelische leiders - waar de paus hartelijke contacten mee heeft opgebouwd - zijn uitgenodigd, waardoor het feest een bijzonder oecumenisch karakter krijgt.

Waar martelaren stierven

De organisatie van het 50-jarig jubileum van de Katholieke Charismatische Vernieuwing heeft een video online gezet, waarin pinkstervoorganger Giovanni Traettino duidelijk maakt wat paus Franciscus hoopt en verwacht van het komende jubileum. Paus Franciscus zal op de vooravond van Pinksteren, zaterdagavond 3 juni, met christenen van verschillende denominaties de heilige Geest uitnodigen voor een nieuw Pinksteren. Op zijn uitdrukkelijk verzoek zal deze gebedsbijeenkomst niet op het Sint-Pietersplein worden gehouden, maar in Circus Massimo, waar in de eerste eeuwen van de Kerk veel martelaren zijn gestorven om hun geloof. Ook tijdens een theologisch symposium en een rondetafelgesprek, 1 en 2 juni in de Pauselijke Urbania Universiteit, zullen evangelische leiders het woord voeren.

Argentijnse oecumene

Eenheid in de Heilige Geest maakt het volgens pinkstervoorganger Giovanni Traettino veel gemakkelijker om ook tot eenheid van geloof te komen. Hij verwacht dat er na de gezamenlijke smeekbede om de Heilige Geest nieuwe stappen gezet kunnen worden. De ervaring die paus Franciscus in Argentinië had met evangelische leiders gebruikt hij nu voor de wereldwijde Kerk.

Paus Franciscus zelf zette een opmerkelijke stap toen hij in 2014 in Italië de Pinkstergemeente van Giovanni Traettino persoonlijk bezocht. De zeven minuten durende videoboodschap van Giovanni Traettino is de laatste van twaalf video's waarmee de organisatie het jubileum geestelijk heeft voorbereid. Op de eerste spreekt paus Franciscus zelf.

Nieuwe fase

Charismatische vernieuwing is een proces dat naar schatting 140 miljoen rooms-katholieken heeft veranderd. Het Tweede Vaticaans concilie maakte deze ontwikkeling mogelijk door het belang te onderstrepen van charisma's, geestelijke gaven die de Heilige Geest vrijelijk geeft aan gelovigen. Vorig jaar liet paus Franciscus met Pinksteren aan alle bisschoppen een brief sturen met uitleg over de charisma's. Hij heeft daarmee de bisschoppen voorbereid op de nieuwe fase die de  charismatische vernieuwing komend Pinksterweekend in zal gaan. Dat schrijft Kees Slijkerman, in het tijdschrift van de Nederlandse KCV, Bouwen aan de Nieuwe Aarde. 

 

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter