Gebedsgroepen en gemeenschappen

 
 

WAT LET ONS KLEINE GELOOFSGROEPEN TE VORMEN?

Michelle Moran vestigt opnieuw de aandacht op het grote belang van gebedsgroepen. De onderlinge betrokkenheid tussen de deelnemers verschilt per groep, maar zo’n groep is voor de deelnemers vaak erg belangrijk.

Trouw bij elkaar komen in kleine geloofsgroepen - zoals een gebedsgroep - lijkt tegenwoordig wel moeilijker dan tientallen jaren geleden. Hoe komt dat?

Pater Frans de Ridder heeft daar wel een idee over. Hij was vanuit Taiwan in Nederland om hier een retraite te geven. In Taiwan is hij pastoor en hij heeft ook vele jaren in Singapore als priester gewerkt. Hij las mijn boekje Kleine gemeenschappen in parochieverband - Waarom en hoe? en schreef:

Dag Kees,

Ik ben erin aan het lezen en na enkele artikeltjes lijkt het wel duidelijk dat er een enorme nood bestaat om onze Kerk in die richting te animeren. En ook dat het niet zo gemakkelijk is om die kleine gemeenschappen gaande te houden.

Sociologisch onderzoek komt wel tot de conclusie dat mensen niet gemakkelijk hun persoonlijke geloofsleven delen met mensen die ze in het dagelijks leven regelmatig tegenkomen. In de westerse wereld is de mobiliteit zozeer toegenomen dat je gemakkelijk op grotere afstand van je woning aan een groep kunt deelnemen of via moderne communicatiemiddelen op een vrijblijvende manier contacten kunt onderhouden. Op het platteland in bijvoorbeeld Afrika en Latijns-Amerika is die mobiliteit minder en zijn er veel meer kleine gemeenschappen waarin mensen persoonlijk hun geloof met elkaar beleven en delen.

Ons ware zelf

Beseffen vele van onze mensen echt diep genoeg wat het betekent een kind van God te zijn en willen ze dat echt totaal beleven? Ik vrees soms dat voor nogal wat gedoopten hun christen-zijn een laagje vernis is. Meer buitenkant dan een diepe existentiële realiteit, waar we alles voor over hebben: trouw aan ons ware zelf als kind van God. Willen we dat totaal beleven, dan is deelname aan een kleine geloofsgroep onmisbaar.

Struikelblok

Het grote struikelblok voor kleine geloofsgroepen is de consumptiemaatschappij . We kunnen veel gemakkelijker dan vroeger van alles kiezen, kopen en krijgen wat ons hartje begeert. Maar wat zei Sint Paulus ook al weer in Romeinen 14,17? Het koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de heilige Geest.

Frans de Ridder

Het boekje Kleine gemeenschappen in parochieverband staat als 0220 op www.stucom.nl en is in gedrukte vorm te bestellen op het KCV-dienstencentrum, tel. 0492-554644, info@kcv-net.nl.

 Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2018-3

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter