Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

Christian Hennecke in Heiloo 2015

MERKEN WAT GOD DOET

Christian Hennecke in Heiloo

Mirjam Spruit-Borst, bekend binnen de Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV), werkt sinds september voor het Centrum voor Parochiespiritualiteit, dat is opgericht in 1990 door de Congregatie van het Heilig Sacrament (paters Sacramentijnen). Na haar theologiestudie heeft ze gewerkt voor het bisdom Haarlem-Amsterdam, waar ze op 4 september afscheid van nam.

Dat afscheid vond plaats in Heiloo met een studiedag waarvoor de Duitse theoloog Christian Hennecke was uitgenodigd, de spreker die zoveel indruk maakte tijdens het Pastoraal Congres in 2014 (zie 0397 op www.stucom.nl). Hij hield de aanwezige parochieverantwoordelijken voor dat ze niet nog méér werk moeten verzetten, maar wel moeten herkennen wat de Geest doet. De oude parochie stabiliseren lukt niet. De Geest werkt nú. 'We redden het nog' is een uitspraak die inhoudt dat we het straks niet meer redden. Niets blijft zoals het is. Je kunt het nieuwe niet zien als je blijft denken vanuit een vergelijking met hoe de kerk vroeger was. Het echte nieuwe doet God. Het enige gevaar is dat wij dat nieuwe niet merken. Het gebeurt ook als wij het niet zien. In iedere generatie gebeurt iets nieuws.

Vanuit het Centrum voor Parochiespiritualiteit is Mirjam nu voor parochies beschikbaar om lezingen en workshops te geven, bijvoorbeeld over nieuwe evangelisatie, het Jaar van de Barmhartigheid of - speciaal voor vrijwilligers - over het leren kennen en waarderen van elkaars sterke kanten en talenten. Info: www.parochiespiritualiteit.org.

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2015-6

Ervaringen met ideeën uit de pastorale congressen uitwisselen kan via de Facebookgroep Intermezzo.

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter