Tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde

 
 

VIJF STAPPEN NAAR CHRISTUS IN JE HART

'Om Christus echt tot ons toe te laten, moeten we op de eerste plaats leren vergeven.' Zo zei Leo Feijen op de Regionale Open Dag van de Katholieke Charismatische Vernieuwing in Haarlem.

17 maart 2012, 9.30 uur, in een zaal van de Jan de Doperkerk, Haarlem. Aan een lange tafel smeren vrijwilligers krentenbollen en brood voor het gratis lunchbuffet, dat om 12 uur wordt aangeboden. Riet Roosen vertelt trots dat ze maar liefst twaalf broden inkocht. Op dat moment weten we nog niet dat alle broden op zullen gaan.

Vooral spreker Leo Feijen trekt veel mensen naar deze regionale open dag van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Zelfs uit Deventer, Breda en Arnhem komen er mensen. Ruim 150.

Surinaamse gebedsgroep

Om 10.30 uur meldt zich de eerste gast. Het is een lid van Geloof en Licht. Even later meldt Bijbel-In Haarlem zich, die een boekentafel verzorgt. In de kerk stelt de Surinaamse gebedsgroep uit Rotterdam zich op voor het zingen van charismatische liederen. Ruim een uur prijzen en danken we de Heer en gaan daarna aan tafel voor de lunch. Het samen beleven van het geloof schept een band, ongeacht of we elkaar al eerder kenden of elkaar voor de eerste keer ontmoeten.

Om 13.30 uur stapt Leo Feijen binnen. Met zijn open karakter en zijn vrije spreken over het geloof boeit hij de mensen vanaf het eerste moment. Voor gastvrouw Ineke Houtman voelt het alsof ze Leo al jaren kent. Tijdens haar welkomstwoord plaatst ze een leuke kwinkslag naar Leo's vroegere voetbaljaren.

Vergeven

Daarna valt er een stilte van een uur om te luisteren naar Leo's toespraak over het thema van de dag, 'De weg naar Christus in je hart'. Leo praat over het ziekbed en sterfbed van zijn ouders en over de vergeving op je levenspad, naar allerlei mensen en situaties. Dat vergeven maakt pas geestelijk vrij. Zo vertelde Leo over zijn moeder, die in haar jeugd door haar vader was teruggeroepen uit het klooster om de zorg voor het boerengezin op zich te nemen. Omdat ze hem dat nooit heeft kunnen vergeven, bleef ze in het verleden hangen. 'Heel anders was mijn vader. Hij leefde in het nu, omdat hij zijn lijden omarmde', aldus Feijen.

Vijf stappen

Voor de weg naar Christus in je hart wijst Leo op de vijf stappen die volgen na het vergeven:

1. stilte: in de stilte ontmoet je God;

2. wachten, verwachten, met aandacht leven;

3. kiezen, want door onze keuzes scheppen we onze eigen leefwereld;

4. aanvaarden: we moeten proberen in vrede te leven met de schaduwen van ons verleden, dus met de in het verleden ontstane pijn in ons hart.

5. Ontmoeting: Christus in je hart.

Stilte

Na zijn lezing krijgen we de gelegenheid om Leo enkele vragen te stellen. Bij een vraag over stilte staat hij stil bij interviews die hij hield met twaalf abdissen en een kluizenares voor zijn boek 'Hoe word ik gelukkig?'.

Leo: 'Ik zou wel eens in stilte willen leven om zo diep in mezelf te kunnen kijken. Maar ik wil te veel andere dingen doen om mijn bestaan echt zo in te kunnen richten. En toch, sinds ik bij die mensen ben langs gegaan, doe ik mijn autoradio niet meer aan. Al staat de wereld in brand, ik zoek de stilte op. Daardoor kom ik veel rustiger thuis of op mijn werk aan.'

Kiezen

Na het vragenuurtje gaan we naar de boekentafel, waar Leo zijn werken signeert. In het boek 'Hoe word ik gelukkig?' lees ik over de moeilijke keuzes die mensen moeten maken. Tijdens het vragenuurtje zei Leo daarover: 'Als je naar geluk zoekt, moet je, denk ik, proberen om bij alle keuzes die je maakt zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. De belangrijkste tocht in ons leven is het zoeken naar wie wij ten diepste zijn. Als je dat weet, dan leef je in harmonie met jezelf en ben je zelfs gelukkig als je moeilijke momenten hebt. Geluk zit ook in het donkerste van je ziel. Als je niet aanvaardt dat er ook duistere kanten in je ziel zitten, kun je jezelf nooit aanvaarden en dus niet de weg naar het geluk vinden. Geluk is dat je vindt dat je er mag zijn ondanks je slechte kanten. En dat is wat ik een beetje probeer uit te dragen.'

Zeven teams

Om 15.30 uur wordt de dag afgerond met een feestelijke charismatische eucharistieviering, begeleid door de Surinaamse gebedsgroep. Daarna gaan zeven teams verspreid in de kerk bidden voor hen die daarom vragen.

De dag sloot af met stille aanbidding en zegen met het Allerheiligste.

Marianne Visser van Klaarwater

Boek: Leo Fijen, Hoe word ik gelukkig? Uitgeverij ten Have, 8e druk, 2009, ISBN 9789025953478, 17,90 euro

Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2012-4

Delen

Deel op Facebook Deel op Twitter